back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία της ΔΕΗ με το Δημόσιο για τις οφειλές – Έκπτωση 25% στα τιμολόγια του 2018

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο ήρθε, η ΔΕΗ, σχετικά με την είσπραξη παλαιότερων οφειλών του δημόσιου τομέα από κατανάλωση ρεύματος, αλλά και για τις χρεώσεις του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 120 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το Δημόσιο στη ΔΕΗ έχουν ήδη καταβληθεί περί τα 60 με 65 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αφορούν τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα δοθούν αφού πρώτα πιστοποιηθούν με ακρίβεια οι οφειλές ανά φορέα.

Προκαταβολές

Σε ότι αφορά τις χρεώσεις του τρέχοντος έτους, οι δύο πλευρές, δηλαδή η ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν να καταβληθούν από το Δημόσιο προκαταβολικά τα χρήματα του 2018 στη ΔΕΗ, δίνοντάς της βεβαίως ανάσα ρευστότητας, εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα και ευνοϊκά τιμολόγια χρέωσης.

Επιπλέον εκπτώσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Δημόσιο θα πάρει, πέραν της έκπτωσης 15% που παίρνουν οι καλοπληρωτές και της έκπτωσης 6% που παίρνουν όσοι προκαταβάλλουν τα χρήματα, επιπλέον έκπτωση όγκου αντίστοιχη με αυτήν που παίρνουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές, καθώς το σύνολο της κατανάλωσης του δημοσίου λογίζεται ως ενιαίο σύνολο.

Το σύνολο της έκπτωσης που παίρνει με τη συμφωνία αυτή το Δημόσιο φτάνει στα επίπεδα του 25 – 26%.
Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα προκαταβάλλει για το 2018 ποσό περί τα 480 εκατ. ευρώ για την αξία του ρεύματος (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις), όπως υπολογίστηκε με βάση τις καταναλώσεις του 2017.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα