back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης – Σύγκλιση θεσμών για το χρέος

Διαβάστε επίσης

Σύγκλιση σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βλέπει Ευρωπαίος αξιωματούχος και προαναγγέλλει μία μεγάλη σε διάρκεια συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Εκφράζει μάλιστα την αισιοδοξία του ότι η συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης θα καταλήξει σε συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι, το ύψος της τελευταίας δόσης παραμένει βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης που αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτρέπει στην Ελλάδα να την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ.

Επεσήμανε ότι, το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, αλλά θα προχωρήσει στη δική του Ένθεση (Article IV) για την ελληνική οικονομία. Η Έκθεση θα περιλαμβάνει και ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.

Συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, επεσήμανε ότι, οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της Έκθεσης Συμμόρφωσης αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Πλησιάζουμε στα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η χώρα, αλλά και στην ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Επανέλαβε ότι, η ελάφρυνση του χρέους της θα πρέπει αν είναι εμπροσθοβαρής και πειστική προς τις αγορές.

Αναφορικά με τον μηχανισμό επιτήρησης, σημείωσε ότι θα υπάρξει σχετική απόφαση της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα», επεσήμανε, «αλλά θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών, οι οποίοι σε περίπτωση που απαιτείται θα μπορούν να ζητούν τη λήψη μέτρων».

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα