back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ακτινοθεραπεία: 4 μήνες η λίστα αναμονής λόγω έλλειψης προσωπικού

Διαβάστε επίσης

Οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν σήμερα στην Αθήνα μέχρι και τους 4 μήνες, αλλά αν είχαν προσληφθεί 60 άτομα για να λειτουργούν τα σύγχρονα μηχανήματα που αποκτήθηκαν από δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της οικογένειας Παναγιώτη Αγγελόπουλου, του ΟΠΑΠ και μέσω ΕΣΠΑ, τότε η αναμονή θα μειωνόταν στο μισό.

Αυτό ανέφερε ο διευθυντής στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γιώργος Πισσάκας, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον νέο ακτινοθεραπευτικό χάρτη της χώρας μας.

Η Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας σχεδίασε το χάρτη, με την ευρωπαϊκή υποστήριξη και τις δωρεές ιδιωτών, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον σκοπό του: να βοηθήσει τον Έλληνα καρκινοπαθή να βρει τον προσανατολισμό του και τον θεραπευτικό σταθμό για να αντιμετωπίσει τη νόσο του.

Στον χάρτη αποτυπώνονται τα νοσοκομείο με ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, οι πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας, αλλα υστερεί σημαντικά σε επαγγελματίες υγείας.

Η ακτινοθεραπεία, μόνη ή και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, συμβάλλει στο 40% των ιάσεων του καρκίνου, ενώ το 60% των ασθενών στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας ειναι η καταστροφή του όγκου και η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενων με τις λιγότερες παρενέργειες.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Κι αυτό κυρίως χάρη στη δωρεά του Ιδρυματος Σταύρος Νιάρχος 12 γραμμικών επιταχυντών σε 8 δημόσια νοσοκομεία, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η δωρεά αφορά στα μισά δημόσια Ακτινοθεραπευτικα Ογκολογικά Τμήματα της χώρας.

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί στις δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας» ανέφερε ο κ. Πισσάκας.

Ωστόσο, το το κράτος δεν έχει δώσει την τελευταία δεκαετία ούτε ένα ευρώ για ακτινοθεραπεία! Κι επιπλέον, δεν φροντίζει για τη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας των τμημάτων ώστε να μπορούν να λειτουργούν και σε δεύτερη βάρδια, καλύπτοντας περισσότερους καρκινοπαθείς.

«Από τα 4 μηχανήματα που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ λόγω της μικρής εθνικής συμμετοχής, καθώς το κέρδος από τη διαφορά του ΦΠΑ πληρώνεται απο τα κοινοτικά κονδύλια και από τα δύο χρόνια δωρεάν σέρβις των μηχανημάτων, βοήθησε το κράτος να βάλει στα ταμεία του πάνω απο 600,000 ευρω για καθε μηχάνημα!» εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΑΟ, κ. Γρηγόρης Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα, το όφελος για το κράτος, μετά και την ολοκλήρωση της δωρεάς του Ιδρυματος Σταύρος Νιάρχος που προσφέρει και τη συντήρηση των μηχανημάτων για μια διετία, μαζί με το ΕΣΠΑ και τις άλλες τρεις δωρεές του ΟΠΑΠ και της οικογένειας Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ανέρχεται σε ποσό που υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, η αναμονή των ασθενών για ακτινοθεραπεία θα μειωνόταν κατα τουλάχιστον έναν μήνα, εάν προσλαμβάνονταν 45 τεχνολόγοι και 15 φυσικοί Ιατρικής για τα 15 Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα του ΕΣΥ.

«Με 60 επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να λειτουργούν και το απόγευμα, ώστε να καλύπτουν τους ασθενείς που περιμένουν» τόνισε.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα