back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αναμονή… για την αποφυγή του διαζυγίου

Διαβάστε επίσης

Όσοι έσπευσαν να προδιαγράψουν ένα… συνοπτικό διαζύγιο του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως λύθηκαν δια μαγείας τα υπαρκτά προβλήματα ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως.

Κατά την χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία του Ποταμιού, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων και δύο βουλευτές, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλλης, ανέδειξε μεν τον έντονο προβληματισμό για το μοντέλο λειτουργίας του νέου φορέα, δεν… έβγαλε, πάντως, είδηση για τις τελικές αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη. Κυρίαρχη άποψη ήταν κατά πληροφορίες η διερεύνηση του τρόπου σύμφωνα με τον οποίο το Ποτάμι θα συνεχίσει να αποτελεί συστατικό στοιχείο του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς να υπάρξει έκπτωση από τις ιδρυτικές αξίες της Σεβαστουπόλεως.

Βεβαίως δεν έλειψαν εκείνοι, λίγοι, που εισηγήθηκαν την αποκόλληση του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η αβεβαιότητα για το άδηλο αύριο, αλλά και η ανησυχία για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, ωθούν τα περισσότερα στελέχη του Ποταμιού να κάνουν δεύτερες σκέψεις μετά την παρόρμηση των τελευταίων ημερών περί εγκατάλειψης του ΚΙΝΑΛ. Αυτό, βεβαίως δεν σημαίνει πως μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα τα υπαρκτά προβλήματα στο εσωτερικό του νέου φορέα, με την πλειοψηφία των στελεχών της Σεβαστουπόλεως να δηλώνουν αντίθετοι με την προοπτική πασοκοποίησης του νέου φορέα. Ο κ. Θεοδωράκης γνωστοποίησε χθες πως τον τελικό λόγο θα έχει η ΜΕ.ΣΥ. Α (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων) που θα συνεδριάσει την Κυριακή, 1η Ιουλίου.

Στο κλίμα καταλλαγής, που αποτυπώνεται τα τελευταία 24ωρα, έχει συμβάλλει και η… εγκράτεια, που επιδεικνύει η Χαριλάου Τρικούπη, ήτοι η αποχή των στελεχών της από δηλώσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εμπρηστικές, παρά το γεγονός πως το ψυχολογικό χάσμα ανάμεσα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι είναι πλέον εμφανές.

Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν πως η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί τη συνέχιση της συμπόρευσης με το Ποτάμι, ότι δεν επιχειρείται καθ οιονδήποτε τρόπο η δημιουργία ενός pasok plus, ωστόσο, επιμένουν πως η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζει συνολικά το νέο φορέα, αλλά και ότι τα συγκεχυμένα μηνύματα, που εκπέμπουν πολλές φορές οι διάφορες συνιστώσες αποδοκιμάζονται από την μεγάλη πλειοψηφία της εκλογικής βάσης του Κινήματος Αλλαγής.

Ο παράγοντας Ψαριανός

Φωτιές άναψε νωρίτερα tweet του βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανού, στο οποίο τόνιζε πως τελείωσε με την Αριστερή του παρένθεση, διάρκειας μισού αιώνα, αναφορά που κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία ανεξαρτητοποίησής του.

Ο ίδιος διευκρίνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα fm», ότι παραμένει στο Ποτάμι, ωστόσο διαφωνεί με την προσχώρηση του κόμματος στο Κίνημα Αλλαγής: «Είμαι ήδη εκτός του Κινήματος Αλλαγής, δεν μπορώ να υπηρετήσω την επιχείρηση συγκρότησης ενός νέου ΠΑΣΟΚ, εξακολουθώ να πιστεύω στις ιδρυτικές αρχές του Ποταμιού για την ανάγκη συγκρότησης μεσαίου εκσυγχρονιστικού φιλοευρωπαικού ρεύματος».

Ο κ. Ψαριανός επέμεινε δε πως εάν το Ποτάμι επιθυμεί να… πλευρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση Ψαριανού είναι ενδεικτική της εξαιρετικά ρευστής κατάστασης, που επικρατεί όχι μόνο στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και ειδικότερα στο εσωτερικό του Ποταμιού.

Σπύρος Μουρελάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα