back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ινδικό ενδιαφέρον για τους λιγνίτες- Οι εγχώριοι και ξένοι διεκδικητές

Διαβάστε επίσης

Το ενδιαφέρον της για τις λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης φαίνεται πως εκδηλώνει ινδική εταιρεία ηλεκτρισμού, λίγες μόλις ημέρες πριν την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουνίου.

Εκπρόσωποι της ινδικής εταιρίας ηλεκτρισμού που φέρεται να ενδιαφέρεται για τους λιγνίτες της ΔΕΗ συνόδευσαν τον πρόεδρο της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Ram Nath Kovind

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ινδική εταιρία βρίσκεται σε επαφές με μεγάλο εγχώριο ενεργειακό όμιλο για την από κοινού συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των μονάδων.
Στον βαθμό που οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε εκτός της κινεζικής Shenhua, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανισθεί στον διαγωνισμό από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζο με τον οποίο έχει υπογράψει ΜοU, τότε ακόμη μία εταιρία ασιατικής προελεύσεως θα δώσει το παρόν από κοινού με εγχώριο ενεργειακό παίχτη.

Επιφυλάξεις από Ευρωπαίους

Στις δύο ασιατικές εταιρίες φαίνεται ότι προς το παρόν θα περιορισθεί το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές αφού οι ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού έχουν προς το παρόν επιφυλάξεις κάτι απολύτως αναμενόμενο αφού η τάση που επικρατεί στην Ευρώπη είναι η αποεπένδυση από τον άνθρακα. Η διοίκηση της ΔΕΗ πάντως έχει σημειώσει ότι θα υπάρξει και ενδιαφέρον από την Ευρώπη.

Η μη προσέλευση για αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ακόμη και ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην εγχώρια αγορά έχουν θέσει βέτο στους Έλληνες συνεταίρους τους.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό η ΗΡΩΝ (όμιλος ΤΕΡΝΑ) και η Elpedison.

Τόσο οι Γάλλοι της ΕΝGIE, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΡΩΝ, όσο και οι Ιταλοί της Εdison που συμμετέχουν στην Εlpedison από κοινού με τα ΕΛΠΕ ξεκαθάρισαν στους συνεταίρους τους ότι δεν ενδιαφέρονται για τον λιγνίτη. Η πλευρά Περιστέρη αναμένεται να πάρει τον φάκελο σε πρώτη φάση για λογαριασμό της ΓΕΚ Τέρνα.

Αυτόνομα η Βιοχάλκο, παρών σε πρώτη φάση ο Μυτιληναίος

Αυτόνομη συμμετοχή θα έχει τελικά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού με στόχο να αναζητήσει συνεργασίες στην επόμενη φάση, ο όμιλος Βιοχάλκο ενδεχομένως μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Το «παρών» στον διαγωνισμό από ελληνικής πλευράς θα δώσει και η Μυτιληναίος ΑΕ, αν και οι διοίκηση της εταιρείας διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα των μονάδων.

«Θα εκδηλώσουμε ενδιαφέρον, θα μπούμε στο data room και μετά θα τοποθετηθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρίας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα