back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση στο Μέζεμπεργκ: Στενότερη συνεργασία επιθυμούν Μέρκελ και Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Τη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία στους τομείς της οικονομικής, της εξωτερικής, της αμυντικής αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής εξέφρασαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν έπειτα από τη συνάντησή τους αλλά και της συνάντησης μέρους των υπουργικών τους συμβουλίων στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, εννιά ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην γερμανογαλλική συνεργασία και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μίας ευρωπαϊκής απάντησης ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει τον ρόλο που οφείλει προκειμένου να επιτευχθεί ευημερία, να διασφαλιστεί η ειρήνη ανά τον κόσμο, να προστατευθεί το περιβάλλον.

Η καγκελάριος συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν νέα εργαλεία στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να αναπτυχθεί μία κοινή πολιτική ασφαλείας.

Μέρκελ: υπέρ ευρωπαϊκής λύσης ή διμερών συμφωνιών στο προσφυγικό

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Μέρκελ στο γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη αποτελούν μία κοινή πρόκληση των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και στην ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων τους, κάνοντας αναφορά στην κρίση της Συρίας αλλά και της Ουκρανίας, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να εδραιωθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία και με τα κράτη της Βόρειας Αφρικής.

Η καγκελάριος επίσης προειδοποίησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί ο περαιτέρω διχασμός της γηραιάς ηπείρου και να εξασφαλιστεί η παροχή βοήθειας στα μέλη της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην χθεσινή της συνάντηση στο Βερολίνο με τον ιταλο πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και τη σημασία της χώρας του δεδομένης της εγγύτητάς της με τη Λιβύη.

“Μία ευρωπαϊκή λύση θα ήταν ιδανική, αλλά εφόσον υπάρχουν δυσκολίες ίσως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διμερές επίπεδο”, είπε η καγκελάριος αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που τη θέλουν να επιδιώκει συμφωνίες με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία.

Υπέρ ΕΝΤ και ευρωπαϊκού προϋπολογισμού η Μέρκελ

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: „Στηρίζουμε την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και την μετεξέληση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ)“ καθώς και την δημιουργία εργαλείων που θα διασφαλίζουν την σταθερότητα στη νομισματική ένωση ώστε να υπάρξη σύγκλιση στις επενδύσεις”, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη αντιμετώπισης των κινδύνων που ελλοχεύουν σε ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα. Ουσιαστικά εξέφρασε την συμφωνία της με κάποιες από τις προτάσεις Μακρόν, μην κάνοντας ωστόσο καμία αναφορά στην πρόταση για κοινό υπουργό Οικονομικών, κάτι που δεν έκανε ούτε ο γάλλος πρόεδρος. Η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε θερμά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, και τον γάλλο ομόλογό του για τις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωσαν προκειμένου να βρουν κοινό έδαφος, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα ενόψει του Αυγούστου, λέγοντας ότι πρέπει να της παρασχεθεί βοήθεια, όπως βέβαια και σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα διάσωσης.

Τέλος, η καγκελάριος επεσήμανε την ανάγκη να είναι η ΕΕ ανταγωνιστική, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να είναι αντάξια αντίπαλος παγκόσμιων παικτών, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Μακρόν: πρέπει οι πολίτες μας να αισθάνονται ασφαλείς από εξωτερικούς κινδύνους

Ο γάλλος πρόεδρος για μία ακόμη φορά χρησιμοποίησε πολλάκις λέξεις όπως “αλληλεγγύη” και “ενότητα”. “Θα έλεγα ότι καταφέραμε να συναντηθούμε σήμερα με την καλύτερη έννοια της λέξης”, είπε, επισημαίνοντας την καλή του συνεργασία με την καγκελάριο, την “Αγαπητή Άνγκελα”, όπως την αποκάλεσε, τονίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου για την Ευρώπη σε επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής, μεταναστευτικής και αμυντικής πολιτικής.

Μιλώντας για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε τρεις φορές ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν τους πολίτες τους να αισθάνονται ασφαλείς από εξωτερικούς κινδύνους, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους, όχι απλώς για διπλωματικό θέμα. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς παράλληλα να πλήττεται το αίσθημα αλληλεγγύης

Στη Λιβύη αναφέρθηκε φυσικά και ο Μακρόν τονίζοντας ότι πρέπει να κλείσουν οι παράνομοι δίοδοι προς την Ευρώπη και να δημιουργηθούν οι δομές που θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, να επισπευσθούν οι έλεγχοι για την χορήγηση ή μη ασύλου, να αποφασιστεί τι θα γίνεται με τους αιτούντες που λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις και να επαναξεταστεί ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ.

Την ανάγκη συντονισμού και δημιουργίας κοινής πολιτικής εξωτερικών και ασφαλείας, επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος, αναφέροντας την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρεμβάσεων και τον κοινό προγραμματισμό των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών-μελών.

“Στην σημερινή συνάντηση καταλήξαμε σε μία κοινή απόφαση και αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι στόχος των δύο ηγετών είναι να προστατευθεί το Ευρώ από τις νέες προκλήσεις.

Νέα σελίδα στην Ευρωζώνη η εισήγηση Σολτς-Μέρκελ

Ο γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Όλαφ Σολτς αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ που προετοίμασαν ένα φιλόδοξο κείμενο, όπως το χαρακτήρισε, με τις προτάσεις τους, που θα ανοίξουν νέα σελίδα στην Ευρωζώνη και θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους εταίρους τους στη νομισματική ένωση. Ο Μακρόν τόνισε ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη πρέπει να λύνονται πιο γρήγορα και ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον επενδυτικό μηχανισμό της.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα