back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα κλάμματα των παιδιών απάντηση στην πολιτική “μηδενικής ανοχής” του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν θα μετατραπούν σε «καταυλισμό μεταναστών» εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας για μία ακόμη φορά το παράδειγμα της Ευρώπης προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική του, εκείνη της «μηδενικής ανοχής».

Παράλληλα, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι δεν προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τη μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για το μεταναστευτικό.

«Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν καταυλισμός ούτε κέντρο κράτησης μεταναστών» σημείωσε ο Τραμπ, στην έναρξη της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος στον Λευκό Οίκο.
«Εάν βλέπετε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, εάν βλέπετε αυτό που συμβαίνει αλλού, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στις ΗΠΑ. Όχι υπό τη διακυβέρνησή μου».
Εν μέσω αντιδράσεων και πιέσεων από την κοινή γνώμη αλλά και εκλεγμένους αξιωματούχους, η κυβέρνηση ξεκίνησε να παρέχει στον Τύπο πρόσβαση (με το σταγονόμετρο) στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνται τα παιδιά των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα. Ωστόσο η ηχογράφηση που δημοσιεύει η ProPublica δίνει μια νέα διάσταση στο πορτραίτο αυτών των ανήλικων μεταναστών, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με δημοσιογράφους.

Η συγκλονιστική ηχογράφηση του ProPublica

Η συγκλονιστική ηχογράφηση που εξασφάλισε και δημοσίευσε το ερευνητικό site ProPublica περιλαμβάνει τις φωνές και τα κλάματα δέκα παιδιών, τα οποία «αρπάχτηκαν» από τους γονείς τους από τις αμερικανικές Αρχές μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Βάσει της πολιτικής του Τραμπ, κάθε άτομο που περνά παράνομα τα σύνορα της Αμερικής (ακόμα κι ένας αιτών ασύλου) οδηγείται πλέον απευθείας σε ειδικά κρατητήρια για να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ όλα τα παιδιά μεταφέρονται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, μακριά από τους γονείς τους.
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και τραυματική για τα παιδιά, που χωρίς να κατανοούν τι ακριβώς τους συμβαίνει, απομένουν να αναρωτιούνται και να αγωνιούν σε ένα τελείως ξένο και αφιλόξενο περιβάλλον τι συνέβη στους γονείς τους!
Το ηχητικό υλικό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς ηγέτες, Δημοκρατικούς πολιτικούς και ακόμα και Ρεπουμπλικανούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλι από το Όρεγκον, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε αναδείξει το πρόβλημα όταν προσπαθησε – και εμποδίστηκε – να επισκεφθεί ένα κέντρο κράτησης παιδιών, προκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ακούσει το ηχητικό. «Προκαλώ οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης να ακούσει αυτό το ηχητικό και μετά να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την πολιτική απομάκρυνσης των παιδιών από τους γονείς τους» έγραψε σε ανάρτησή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα