back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το αρχείο του Νίκου Γκάτσου στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

Διαβάστε επίσης

Η Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης, απέκτησε το αρχείο του ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου, μετά από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ροϊλού, Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γιώργου Σεφέρη» και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Χάρβαρντ.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο κύριος Ροϊλός τόνισε ότι « Είναι πολύ σημαντικό για την μελέτη της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας το ότι το αρχείο του σημαντικού αυτού πρωτεργάτη της ελληνικής ποίησης βρίσκεται σ αυτό το πανεπιστήμιο για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί η βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ έχει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων για το νεότερο ελληνισμό εκτός Ελλάδος, γύρω στις 300.000 τόμους καθώς και μια σειρά σπουδαίων εκδόσεων και δεύτερον γιατί το αρχείο του Γκάτσου θα είναι ανοιχτό σε όλους τους ερευνητές απ όλο τον κόσμο».

Το αρχείο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

• Δεκαοκτώ γράμματα του Οδυσσέα Ελύτη (που κυμαίνονται από τρεις έως 25 σελίδες)
• Καρτ ποστάλ 50 ετών από την καλή του φίλη και δημοφιλή ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη.
• Το σενάριο της ταινίας του Ελία Καζάν «America America», με σημειώσεις του σκηνοθέτη.
• Σχολιασμένα δακτυλόγραφα των Γιώργου Σεφέρη, Archibald MacLeish, Desmond O’Grady και Charles Haldeman.

Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών

Παράλληλα, ο καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός εδώ και δύο χρόνια έχει ιδρύσει τη Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, οι εργασίες της οποία λαμβάνουν χώρα στον «ομφαλό της γης», όπως χαρακτηριστικά λέει, στους Δελφούς.

«Όραμά μου ήταν να ιδρύσω μια ακαδημία, η οποία να εστιάζεται σε διάφορες πτυχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, της ευρωπαϊκής ιστορίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής» δηλώνει ο εμπνευστής της.

Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, η οποία λειτουργεί κάθε Ιούνιο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλον τον κόσμο, υποψήφιους διδάκτορες και προχωρημένους προπτυχιακούς φοιτητές και τα σεμινάρια είναι ανοιχτά και δωρεάν.

Η διεθνής επιτροπή που επιβλέπει τις δραστηριότητες της ακαδημίας αποτελείται από κορυφαίους καθηγητές, μεταξύ των οποίων είναι οι Homi Bhabha, Γιώργος Δερτιλής, Peter Frankopan, Michele Lamont και Σπύρος Πολλάλης, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ροϊλό.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα