back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αμφίρροπη η εκλογική μάχη στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Καθώς διανύουμε την τελευταία εβδομάδα προς τις διπλές εκλογές – κοινοβουλευτικές και προεδρικές – στην γειτονική Τουρκία, το θερμόμετρο στην εσωτερική πολιτική σκηνή ανεβαινει διαρκώς.
Ήδη 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες που ζουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ψήφισαν, τα αποτελέσματα όμως θα ανακοινωθούν την Κυριακή, αργά το βράδυ.
Η προεκλογική εκστρατεία που διεξάγουν τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι, χαρακτηρίζονται από ένταση και ορισμένες ακρότητες, κυριαρχεί όμως η προπαγάνδα του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία στοχεύει στην αναβίωση του “οθωμανικού μεγαλείου του παρελθόντος”, συστατικό στοιχείο του ιδεολογικού πλαισίου του νυν προέδρου.
Πέραν όλων των άλλων, η σπουδή του Ερντογάν να εκλεγεί για μία ακόμη θητεία, με αυξημένες αρμοδιότητες μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, συνδυάζεται με μια κορυφαία επέτειο στην ιστορία του τουρκικού κράτους, εκείνη των 100 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.
Παράλληλα, ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας φαραωνικού τύπου έργα, όπως η νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας αλλά και του στόλου, θέλει να καταστήσει σαφές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ότι οι βασικές φιλοδοξίες της Τουρκίας για την ανάδειξή της σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, παραμένουν ισχυρές. Το ερώτημα είναι: θα μπορέσει η κατάσταση στην τουρκική οικονομία να στηρίζει αυτές τις φιλοδοξίες;
Η αντιπολίτευση ενώθηκε στο πρόσωπο ενός χαρισματικού καθηγητή Φυσικής, του Μουχαρέμ Ιντζέ και δίνει αγώνα για να ψαλιδίσει τα ποσοστά του Ερντογάν και να τον υποχρεώσει στον ταπεινωτικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κούρσα θα κριθεί στο νήμα κι ίσως τελικά οδηγηθεί στον β’ γύρο, κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία ο Ερντογάν. Δίνουν μάλιστα πιθανότητες 50% να μην βγει νικητής στις 24 Ιουνίου και να αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, με την αντιπολίτευση να οργανώνει μια γιγαντιαία επιχείρηση ανεξάρτητης καταμέτρησης των ψήφων, ώστε να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια καλπονοθείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα