back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε 120 δόσεις η αποπληρωμή συνολικών οφειλών ως 250.000 σε ΕΦΚΑ και Εφορία

Διαβάστε επίσης

Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες δίνει η απόφαση των υπουργών Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για ρύθμιση οφειλών έως 125.000 ευρώ προς την εφορία και 125.000 προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες να σημειωθεί θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις, δηλαδή σε 10 χρόνια.

Πρόκειται για απόφαση σταθμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν στο «κόκκινο» και κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή να βγουν στο σφυρί τα περιουσιακά τους στοιχεία για χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Η σχετική απόφαση υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο σε διάστημα 10 ημερών καθώς απαιτείται νέα τεχνική παρέμβαση στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.
Οι οφειλέτες με μια απλή αίτηση θα ενταχθούν στον μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Η ένταξη των επαγγελματιών με συνολικές οφειλές ως 250.000 προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, οι οποίοι τελικά άναψαν το «πράσινο φώς» για την ένταξή τους σε ρύθμιση.

Κάλυψη του 98% των οφειλετών

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή καλύπτει το 98% των οφειλετών τόσο προς την εφορία όσο και προς τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις εκκρεμότητες με τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Οι οφειλές των επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ εμπόδιζε αρκετούς να υποβάλουν αίτηση προς συνταξιοδότηση με συνέπεια σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων στην κυριολεξία ήταν στον αέρα.
Τα χρέη δημιουργήθηκαν στη περίοδο της οικονομικής κρίσης και με τους περισσότερους ασφαλισμένους ήταν ανέφικτο να πληρώσουν τις μηνιαίες εισφορές τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οφειλές προς την εφορία όσο το ασφαλιστικό τους ταμείο περιλαμβάνουν και αυτές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017.
Πάντως στην εφορία το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο καθώς με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 80% των οφειλετών χρωστούν μόλις το 1% των συνολικών οφειλών που ανέρχονται στα 103 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 4.068.857.
Το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ.
Από αυτά τα 3,3 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας ενώ 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ.
Πάντως ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 762.000 και το συνολικό ποσό που έχουν ρυθμίσει και εξοφλούν σταδιακά ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα