back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η μίνι – Σύνοδος της Ε.Ε για το μεταναστευτικό βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου.

Διαβάστε επίσης

Η επικείμενη μίνι – Σύνοδος της Ε.Ε για το μεταναστευτικό είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Eurogroup

“Πιερ Μοσκοβισί στο Politico: “Χρειαζόμαστε νέο σχέδιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την Ελλάδα” Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ενθάρρυνε, μέσω του Politico, τα μέλη του Eurogroup να αντιληφθούν τη σημασία της σημερινής ημέρας, για το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. “Όλοι συμπεριφέρονται σαν να είμαστε πλέον σε μια κανονικότητα” είπε. “Όχι δεν είναι απλώς κανονικότητα. Είναι φανταστικό, αυτό που συμβαίνει. Ας σκεφτούμε για μια στιγμή ότι δεν θα βρίσκαμε μια λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου;”
“Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι προ-αποφασισμένο κάτι, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση” είπε ο Μοσκοβισί. “Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια κοινή επιθυμία να καταλήξουμε κάπου σήμερα… Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε χτίσει τα θεμέλια για μια ολοκλήρωση (των αποφάσεων για την Ελλάδα). Είμαι πραγματικά βέβαιος γι’ αυτό. Τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους υπουργούς σήμερα περιλαμβάνουν το μέγεθος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα – κάπου μεταξύ 10 -15 δισ ευρώ – εξαγορά παλαιών δανείων, όπως από το ΔΝΤ ώστε το κόστος να παραμείνει χαμηλό. “15 δισ είναι πιο πειστικός αριθμός από 10 δισ και είναι ευκολότερο να κάνεις εξαγορά με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα” είπε. “Αλλά μάλλον είναι ένας αριθμός, που θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή”.
Για το ποια θα είναι η επιτρεπτή ωρίμανση των χρεών – ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών – ο Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχει ανάγκη για “ουσιώδη, αλλά όχι αμελητέα” μέτρα. “Κάποιοι λένε 15 χρόνια, κάποιοι ακόμα και 10. Το διπλό νούμερο είναι πάντα καλύτερο από το μονό” είπε.
Για μεταμνημονιακή εποπτεία: “Θα πρέπει να εφεύρουμε κάτι εντελώς νέο” δήλωσε ο Μοσκοβισί για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας. “Δεν είναι business as usual. Θα είναι λάθος να προσποιηθούμε ότι η ελληνική υπόθεση μοιάζει με εκείνη της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας ή Κύπρου”. Να αναμένετε μεγαλύτερη παρακολούθηση. “Δεν θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα “μεταμφιεσμένο” τέταρτο πρόγραμμα. Και δεν θέλω η τρόικα ή οι θεσμοί να πηγαίνουν πλέον στην Αθήνα με διαφορετικά κοστούμια…” είπε χαρακτηριστικά. “Χρειαζόμαστε μια αναβαθμισμένη παρακολούθηση… Το συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές και τώρα έχουμε πλέον συμφωνήσει σε όλα, επειδή επί της ουσίας θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τα συμφωνημένα”.
Για τα λάθη της Ευρώπης σε σχέση με την Ελλάδα: “Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα ήταν ο μεγάλος χρόνος που χρειάστηκε για να διαχειριστούμε το θέμα του χρέους. Τόσο απλά. Χάσαμε χρόνο με λάθος ιδέες, όπως η ιδέα του “κουρέματος”. Ένα πραγματικό κούρεμα δεν ήταν ποτέ επιλογή, αλλά γνωρίζαμε για πάρα πολύ καιρό ότι έπρεπε να γίνει. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα”. Το δεύτερο λάθος, “ήταν όταν η Ελλάδα βρέθηκε λίγο πριν την έξοδό της από την Ευρωζώνη, πριν από τρία χρόνια. Νομίζω ότι το επεισόδιο του Ιουλίου του 2015 δεν ήταν ευχάριστο, ακόμα και όταν τελικά οδήγησε την Ελλάδα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”.
Μήπως ο Σόιμπλε δεν εννοούσε στην πραγματικότητα το Grexit; “Υπήρξαν δύο πολύ έντονες στιγμές. Η πρώτη ήταν το 2012. Ήμασταν πολύ κοντά στο Grexit και χρειαστήκαμε να παλέψουμε για τη διατήρηση της Ευρωζώνης. Ένα Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, μια καταστροφή για την Ευρώπη. Εάν μια χώρα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρω” είπε ο Μοσκοβισί. “Αυτό συνέβη πράγματι όταν η Ελλάδα έφτασε λίγο πριν την χρεοκοπία εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης. Το 2015 ήταν περισσότερο κάτι που εξέφρασε το μπούχτισμα του Σόιμπλε με την Ελλάδα” είπε ο Μοσκοβισί. “Είναι μια συζήτηση που κάποια στιγμή πρέπει να κάνω με τον Σόιμπλε” παραδέχθηκε ο Επίτροπος, “η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ποτέ δεν ήθελε Grexit, αλλά το περιέλαβε σε κάποια έγγραφα (το 2015) για να δείξει ότι ήταν μια πιθανότητα. Αλλά μάλλον προκάλεσε μια τεράστια παρεξήγηση… το γεγονός ότι ήταν στο τραπέζι κάποια στιγμή ήταν τόσο δραματικό και δημιούργησε ένα κλίμα, που θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει”.

Ελλάδα και δανειστές έτοιμοι για συμφωνία στο θέμα του χρέους” αναφέρουν οι FT.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ότι “το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε αίσιο τέλος” αναφέρει η DW. Αυτό τόνισε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών. Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη “θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα”. Διατυπώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη γερμανική εκτίμηση για το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα στην υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι “πρόκειται για μία επιτυχία” της Ελλάδας. Αυτή τεκμηριώνεται από την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και από τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. “Αυτά θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη» όταν συζητά για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε κατά το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η ίδια. Παρ’ όλα αυτά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην πάγια τακτική που ακολουθεί επί Όλαφ Σολτς. Ακόμη και την τελευταία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οκονομικών σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως τη μελλοντική επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων και πολύ περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του τα επιμέρους θέματα ο υπουργός θα τα συζητήσει στο Eurogroup. Δεν θα πρέπει να αναμένεται πάντως ότι ο κ. Σολτς θα παρουσιάσει στην αυριανή συνεδρίαση κάποια νέα αιτήματα. Τα μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος θα κινηθούν στη λογική των δημοσιευμένων αποφάσεων του Eurogroup το 2016 και 2017, τόνισε η εκπρόσωπός του σήμερα. Αυτές οι αποφάσεις περιγράφουν την «εργαλειοθήκη των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προσφέρονται στο τέλος ενός προγράμματος προσαρμογής». Άλλωστε, “όλα αυτά τα ζητήματα έχουν συχνά συζητηθεί στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών”. Στη βάση αυτών των αποφάσεων και συζητήσεων θα λάβει αύριο το Eurogroup τις αποφάσεις του σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και “άλλους θεσμούς” (ΔΝΤ) για το ποια “λογικά” και “σωστά” μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Για μεταναστευτικό

Ενώ η πίεση αυξάνεται προς την Άγκελα Μέρκελ στο θέμα της μετανάστευσης, η είδηση μιας μίνι – συνόδου για το μεταναστευτικό μετά από πρόταση της Κομισιόν είναι το βασικό θέμα στον γερμανικό Τύπο.

Süddeutsche Zeitung & Tagesspiegel αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες “στηρίζουν” τη Μέρκελ και πήραν πρωτοβουλία για εκείνη.

Η Tageszeitung έχει μια εικόνα της Μέρκελ να κρατά μια ομπρέλα της Ε.Ε καθώς περιτριγυρίζεται από τους αντιπάλους της με τίτλο: “Σχέδιο διάσωσης για τη Μέρκελ”.

Η Welt επικεντρώνεται στη ρήξη εντός της κυβέρνησης αναφέροντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και ο Βαυαρός πρόεδρος Μάρκους Σοίντερ επικρίνουν τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησαν Μέρκελ – Μακρόν στο Μέζεμπεργκ.

Η Zeit επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί. «Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

“Να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙΙ” Περίπου εκατό προσωπικότητες, με επικεφαλής τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ζητούν με χθεσινό άρθρο τους στη Monde την αναστολή της ισχύος του κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙΙ”, “ο οποίος δεν λειτουργεί» και του οποίου η αρχή είναι να αποπέμπονται οι μετανάστες στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ε.Ε. Πρέπει “να ανασταλεί η εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ”, υπογραμμίζουν στο άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα οι υπογράφοντες. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, ο κανονισμός αυτός, ο οποίος προβλέπει ότι η χώρα που είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό ενός αιτήματος ασύλου είναι η χώρα εισόδου του εν λόγω πρόσφυγα στην Ευρώπη, “δεν λειτουργεί. Με μηχανικό τρόπο πνίγει τον μηχανισμό του ασύλου των χωρών που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα και οδηγεί σε αδιέξοδο χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα”.

“Το καθοριστικό βήμα του Γιούνκερ” σχολιάζει το Politico. Παρακολουθούμε μια τεκτονική αλλαγή στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε τους τελευταίους μήνες. Δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, υπάρχει μια ανάγκη η Ε.Ε να επικεντρωθεί σε ένα κοινό έδαφος, τουλάχιστον επί της αρχής που δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των εξωτερικών της συνόρων. Ο Γιούνκερ επιχείρησε να το καθορίσει στο χθεσινό ανακοινωθέν του, όπου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε της Κυριακής όπου θα μετάσχει η Γαλλία, Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Μάλτα.
Η υπόσχεση:Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια αποφασιστική προστασία των εξωτερικών συνόρων” γράφει το προσχέδιο. “Με στόχο αυτό θα στηρίξουμε τη σταδιακή ανάπτυξη της νέας συνοριοφυλακής με 10,000 επιπλέον προσωπικό έως τα τέλη του 2020”. Ο Γιούνκερ επίσης προτείνει μια πιο θαρραλέα εντολή προς τη νέα συνοριοφυλακή ώστε να μπορέσει να μετασχηματιστεί σε μια “πραγματική αστυνομική δύναμη που θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα εντός των δυνάμεών της”.
Δεύτερη πρόταση: “Εάν το μεταναστευτικό και το άσυλο είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση, τότε ας αποφασίσει η Ε.Ε. “Στηρίζουμε ισοδύναμα την πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου σε μια πραγματική ευρωπαϊκή υπηρεσία που μαζί με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα διαχειρίζονται τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών” αναφέρει το προσχέδιο.
Η σύνοδος του Γιούνκερ θα ανεβάσει τον πήχη για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προετοιμάσει το έδαφος για διμερείς, πολύπλευρες συμφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων για να αποδέχονται πίσω τους αιτούντες ασύλου. “Θα δημιουργήσουμε ευέλικτους μηχανισμούς επανεισδοχής” το προσχέδιο αναφέρει. “Αν αυτό συμφωνηθεί – ας υποθέσουμε μεταξύ Μέρκελ και Κόντε (αν εμφανιστεί) αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί από τους Ζεεχόφερ και Σαλβίνι αντίστοιχα.
“Αυτό που πραγματικά θα μας βοηθήσει είναι διμερείς συμφωνίες με Αυστρία, Ιταλία και Ελλάδα, αλλά δεν τις επιθυμούν” είπε μια γερμανική κυβερνητική πηγή. Πάντως, έχουν 4 ημέρες μπροστά τους για να προσπαθήσουν και πάλι…

Στη Βαυαρία, το CSU δεν είναι ικανοποιημένο, το αντίθετο με τη δέσμευση του Μέζεμπεργκ στο κομμάτι του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Ο Μάρκους Σόντερ, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την Μέρκελ ότι εξαγόρασε τη γαλλική στήριξη στο μεταναστευτικό συμφωνώντας με τις προτάσεις Μακρόν. Οι Γάλλοι θα δέχονται πίσω πρόσφυγες και παίρνουν τον προϋπολογισμό. Αν κανείς ανατρέξει στη συμφωνία για “μεγάλο συνασπισμό” εκεί αναφέρεται ότι “στηρίζουμε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης για την σταθεροποίηση και τη κοινωνική συνοχή καθώς και για τη στήριξη των αναδιαρθρωμένων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για έναν μελλοντικό προϋπολογισμό για επενδύσεις”. Το έγγραφο αυτό έχει και την υπογραφή του CSU. Η συμφωνία είναι τόσο ξεκάθαρη και για το μεταναστευτικό: επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, ώστε να είναι πιο “αποτελεσματικές” από την άφιξη έως την επιστροφή προσφύγων. Ενώ ο Ζεεχόφερ συντάσσει ένα “μάστερ πλαν” κανένα από αυτά τα κέντρα ασύλου, που αποτελούσαν προτεραιότητα για το κόμμα του δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί, 100 μέρες μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία.

Στην Ιταλία

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ την ιταλική κυβέρνηση με την Ε.Ε για το θέμα της μετανάστευσης γίνεται πρωτοσέλιδο στην Ιταλία.

Η Repubblica έχει τίτλο: Η Ευρώπη σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ιταλία για τους μετανάστες. Αναφέρει ότι ο Σαλβίνι απειλεί ανοιχτά με κλείσιμο των συνόρων.

Η Gazzettino επισημαίνει ότι το θέμα έχει διασπάσει την Ιταλία.

Στη Γαλλία

Monde και Liberation έχουν βασικό θέμα της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ για “πολιτική μη ανοχής” στο μεταναστευτικό που έχει προκαλέσει τη διάσπαση των οικογενειών. Οι εφημερίδες επίσης επικρίνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εντελώς αδιάφορος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” αναφέρει η Monde, ενώ η Liberation λέει χαρακτηριστικά: “Ο Τραμπ και τα παιδιά των μεταναστών: ένας μεγάλος λεκές”.

Στη Βρετανία

Ξεπέρασε τον σκόπελο μίας ακόμη εσωκομματικής “ανταρσίας” η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναφορικά με το ρόλο του Κοινοβουλίου στη διαδικασία του Brexit, κερδίζοντας χθες σχετική ψηφοφορία, με 319 ψήφους υπέρ και 303 ψήφους κατά. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποδέχτηκε τροπολογία με την οποία δίνεται στους βουλευτές δικαιοδοσία να αποφασίσουν το τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. Ο βουλευτής Ντομινίκ Γκριέβε, ένας από τους “αντάρτες” βουλευτές των Συντηρητικών, δήλωσε πως αναγνωρίστηκε η “εξουσία του Κοινοβουλίου”. Οι τροποποιήσεις στον νόμο περί “Απόσυρσης από την Ε.Ε” που προώθησε η Βουλή των Λόρδων δίνουν στους βουλευτές μεγαλύτερη εξουσία στο εν λόγω ζήτημα.

Για Τουρκία

Στον αριθμό ρεκόρ του 1,49 εκατομμυρίου έφτασε ο αριθμός των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό και ψήφισαν για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται την Κυριακή. Αν και οι εκλογές στην Τουρκία διεξάγονται την Κυριακή, όσοι Τούρκοι ζουν στο εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στα τουρκικά προξενεία από τις 7 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη το βράδυ. Περίπου 3,047 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 48,8%. Στις προηγούμενες εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 ψήφισαν 1,3 εκατ. Τούρκοι του εξωτερικού, ενώ στο δημοψήφισμα της περσινής χρονιάς 1,4 εκατ. Στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής αναμετρώνται έξι υποψήφιοι. Οι περισσότεροι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έχουν ωστόσο δηλώσει ότι σε περίπτωση νίκης θα διατηρήσουν το ισχύον κοινοβουλευτικό σύστημα, αρνούμενοι να αποδεχτούν τις προεδρικές υπερεξουσίες που προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η οποία εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα