back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Tο μετέωρο βήμα της Ε.Ε για το μεταναστευτικό ζήτημα

Διαβάστε επίσης

To ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διχάζει την Ευρώπη , ενώ προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία της Γερμανίας. Στο προσκήνιο βρίσκεται η Ιταλία με την νέα κυβέρνηση να θέτει θέμα και να απειλεί ότι δεν θα λάβει μέρος στην Ειδική Σύνοδο της προσεχούς Κυριακής για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με πληροφορίες σε ιταλικά ΜΜΕ.

Οι ηγέτες της Ε.Ε αναζητούν κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος και συζητούν τα σχέδια για την βελτίωση της κατάστασης στις χώρες καταγωγής των μετακινούμενων πληθυσμών με την ελπίδα να περιοριστεί η τραγική κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και να αμβλυνθούν τα πολιτικά προβλήματα τα οποία καταγράφονται εντός των κρατών-μελών.

Η Κομισιόν έχει προγραμματίσει Ειδική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, για την Πολιτική Ασύλου όπου θα τεθούν “αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ” αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ η οποία έχει στην διάθεση της προσχέδιο της τελικής δήλωσης.

Στην Σύνοδο το απόγευμα της Κυριακής θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε από την Βουλγαρία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Ισπανία. Παράλληλα όμως η συμμετοχή ίσως διευρυνθεί με τα κράτη του  Visegrad Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία,τα οποία τάσσονται υπέρ μιας περισσότερο σκληρής στάση  της  μεταναστευτική πολιτική.

Όλα αυτά βέβαια έν όψει και της Συνόδου Κορυφής των 28 κρατών μελών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τήν ίδια στιγμή στη Βουδαπέστη συναντωνται σήμερα οι ηγέτες της ομάδας Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους.

«Η τρέχουσα αντιπαράθεση (μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών) στη Γερμανία οδήγησε σε προτάσεις να κλείσει η χώρα τα σύνορά της και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς», τόνισε χθες Τετάρτη ο Αντρέι Μπάμπις, ο Τσέχος πρωθυπουργός, στην εφημερίδα Hospodarske.

 

Ερωτηματικά από την Ιταλία 

Όπως διέρρευσε, σύμφωνα με ΜΜΕ , η θέση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είναι ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες. Η Ιταλία θέλει να διαμηνύσει ότι πρέπει να μετάσχει στην διαμόρφωση των θέσεων και την λήψη των οριστικών αποφάσεων, καθώς αυτό “δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι,  «αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, καλά θα κάνουμε να μην ξοδέψουμε ούτε τα χρήματα του εισιτηρίου».

Το δίλλημμα της Μέρκελ

Το μεταναστευτικό όμως απειλεί την  συνοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας. Η καγκελάριος αναζητά μια “Ευρωπαϊκή λύση” και απορρίπτει της μονομερείς ενέργειες από τα κράτη- μέλη. Παράλληλα όμως βρίσκεται υπό πίεση καθώς τα κόμματα της Ένωσης συμφώνησαν ότι η Μέρκελ θα έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί λύσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έως το τέλος του μήνα.

Χθές η καγκελάριος της Γερμανίας αναχώρησε για διήμερη περιοδεία στην Ιορδανία και τον Λίβανο, χώρες οπου φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η προσπάθεια για υποστήριξη από την Ε.Ε των κρατών που δέχονται μεγάλες πιέσεις από την Συρία, αποτελεί κεντρικό σημείο στην προσπάθεια της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών σύμφωνα με το προσχέδιο θα συζητηθεί σειρά μέτρων για την αποτροπή της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών.  Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει συνεπώς να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αίτηση ασύλου, ενώ σε σταθμούς λεωφορείων και αεροδρόμια θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι.

Στο προσχέδιο διατυπώνεται σαφής προειδοποίηση ενάντια σε μονομερή μέτρα, όπως αναφέρει η FAZ

Η Ιταλία, παράλληλα, ζητά να καταργηθεί ο κανόνας βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο που έχουν προωθηθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να σταλούν και πάλι στην πρώτη χώρα εισόδου τους, όπως έγραψε ο ίδιος ο Κόντε στο Twitter.

Ο δε ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι στόχος της Ιταλίας είναι η προστασία των συνόρων των Μεσογειακών συνόρων της Ένωσης, όπως συνέβη και με την λεγόμενη βαλκανική διαδρομή.

 

Γ.Απ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα