back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν τη φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή είναι κατηγορηματική. Ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν σε σχέση με το πώς θα κινηθεί η ΝΔ εάν κληθεί να διαχειριστεί η ίδια, ως κυβέρνηση, το ζήτημα της συμφωνίας.

Σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς σήμερα ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα το Κιλκίς και την Θεσσαλονίκη απ’ όπου αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση καθιστά σαφές με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν θα κυρώσει τη συμφωνία» που υποχρεούται- όπως επαναλαμβάνουν στην Πειραιώς- να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Αυτό τόνισε την Τετάρτη η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ενώ αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης από τους Ψαράδες Πρεσπών όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του σε Φλώρινα και Πέλλα.

Την θέση ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία υπογράμμισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και προς τον Γερμανό πρέσβη κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκεφθεί, στις 27 Ιουνίου, το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Μπορεί η θέση της ΝΔ ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή από τη σημερινή κυβέρνηση να είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αφορά όμως τη στάση της ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η κ. Σπυράκη, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που της ετέθησαν στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απέφυγε να αποσαφηνίσει πώς σκοπεύει η ΝΔ να διαχειριστεί ως κυβέρνηση το ζήτημα της συμφωνίας. Αν και προκάλεσε ενδιαφέρον μία συγκεκριμένη αποστροφή με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιωχθούν από το κόμμα της «βελτιώσεις», απέφυγε στη συνέχεια να δώσει διευκρινίσεις.

Στην απάντησή της για το τι θα κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 4, παράγραφο Ζ, που αναφέρει ότι «μόλις η πΓΔΜ γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των Συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη παρούσα συμφωνία» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Εμείς θα κάνουμε την επόμενη ημέρα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα».

Σκληρή κριτική σε  ΑΝΕΛ

Με τα σημερινά δεδομένα το βέβαιο είναι πως η ΝΔ θεωρεί ότι πρόκειται για μία συμφωνία «επιζήμια για τη χώρα» που η ίδια χρησιμοποίησε ακόμη και την πρόταση δυσπιστίας για να αποτρέψει την υπογραφή της, η οποία παράγει τετελεσμένα για τα οποία «φέρει ακέραιη την ευθύνη η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία». Στην Πειραιώς ασκούν μάλιστα πολύ σκληρή κριτική στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Ο κ. Καμμένος, εάν ήθελε πράγματι να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία, είχε κάθε δυνατότητα να την αποτρέψει ψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ», λένε χαρακτηριστικά
Η ΝΔ ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία είτε ζητηθεί απλή, είτε πλειοψηφία 180 βουλευτών. «Η στάση της ΝΔ δεν εξαρτάται από τους αριθμούς. Όμως τώρα, είναι η κυβέρνηση -και όχι η ΝΔ- που πρέπει να εξηγήσει τι θα κάνει με αυτήν την υποχρέωση που έχει υπογράψει», υπογραμμίζουν στην Πειραιώς.

«Η ΝΔ δυστυχώς δεν διαπραγματεύτηκε η ίδια αυτή τη συμφωνία, πολύ περισσότερο δεν την υπέγραψε. Και, όπως μας διαβεβαίωσε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, η ΝΔ δεν θα τη διαχειριστεί ούτε ως κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ήδη διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τη συμφωνία, ακόμη κι αν δεν τον στηρίξει ο κ. Καμμένος», υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές με αφορμή την εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η συμφωνία θα κυρωθεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για να ολοκληρώσει την τετραετία». Το ερώτημα μάλιστα που θέτουν από την Πειραιώς είναι «ποιους βουλευτές εννοεί ο κ. Τζανακόπουλος, όταν δηλώνει βέβαιος ότι ακόμη και αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κυβερνά»;

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα