14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το βαυαροαυστριακό μέτωπο ορθώνεται σε Μέρκελ και ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Η Βαυαρία και η Αυστρία μοιράζονται περισσότερα από 815 χιλιόμετρα κοινών συνόρων. “Όταν πηγαίνω διακοπές προτιμώ την Βαυαρία. Εκεί αισθάνομαι ότι έχω φύγει από την Αυστρία αλλά ότι δεν έχω φτάσει ακόμη ούτε στη Γερμανία”, είχε πει ο Μπρούνο Κράισκι, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας.

Αυτή την εγγύτητα προς την Αυστρία φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί Βαυαροί, με πρώτο και καλύτερο τον Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργό του μεγαλύτερου σε έκταση και του δεύτερου πιο πυκνοκατοικημένου ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας. Του κρατιδίου-προπύργιο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Συνάντηση Ζέντερ-Κουρτς

Χθες οι πολιτικοί των δύο πλευρών έκαναν ένα βήμα παραπάνω: για πρώτη φορά συνεδρίασε η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας υπό τον Ζέντερ με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ζεμπάστιαν Κουρτς στο αυστριακό Λιντς. Η συνάντηση φυσική ήταν εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένη, αλλά η χρονική συγκυρία -εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία και ενόψει της μίνι-συνόδου για το μεταναστευτικό την Κυριακή στις Βρυξέλλες- είναι κρίσιμη.

Ο Μάρκους Ζέντερ πριν τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι Μόναχο και Βιέννη έχουν την ίδια αντίληψη αναφορικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Σε ανάρτησή του στο Facebook, o βαυαρός πρωθυπουργός κάτω από μία φωτογραφία του με τον Κουρτς, έγραψε: “Κοινή πεποίθηση στη μεταναστευτική πολιτική. Χρειαζόμαστε περιορισμό της μετανάστευσης προς την Ευρώπη”.

Δημιουργία “ζωνών προστασίας”

Φαίνεται ότι Βαυαροί και Αυστριακοί συμφωνούν στη δημιουργία “ζωνών προστασίας” για τους πρόσφυγες που προέρχονται από αφρικανικές χώρες, ώστε να μην περνούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. “Σε αυτό αξίζει τον κόπο να διατεθούν ευρωπαϊκά χρήματα”, δήλωσε ο Ζέντερ, χωρίς ωστόσο να καταστήσει σαφές εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της δημιουργίας κέντρων μεταναστών εκτός ΕΕ.

Ο Ζέντερ διαψεύδει

Σε συνέντευξή του στο ZDF, ο Ζέντερ διέψευσε αιτιάσεις ότι η στάση που κρατά η Βαυαρία και οι Χριστιανοκοινωνιστές είναι τόσο σκληρή ενόψει των κρατιδιακών εκλογών του Οκτωβρίου.

Συνάντηση Στράχε-Σαλβίνι

Το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκαν στη Ρώμη ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αυστριακός αντικαγκελάριος και επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε πολύ φιλικό κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα