back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Λευκός καπνός» για το χρέος στο Eurogroup – Tι προβλέπει η συμφωνία

Διαβάστε επίσης

«Λευκός καπνός» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βγήκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε για περίπου 10 ώρες στο Λoυξεμβούργο.

Σύμφωνα με την απόφασή του, η Ελλάδα εξέρχεται επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕΣΜ και θα λάβει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τους επόμενους 22 μήνες.

Συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.

Επίσης, με την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων συμφωνήθηκε η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβάλλονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα εισέρχεται στην περίοδο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Η χώρα δεσμεύτηκε απέναντι στους εταίρους της για για πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και για εκτιμώμενα πλεονάσματα, ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο από το 2023 έως το 2060.

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ το ίδιο έκαναν και οι θεσμοί» σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Χτίζουμε τις συνθήκες ώστε η ολοκλήρωση του προγράμματος να μας φέρει μια μακροπρόθεσμη επιτυχία» δήλωσε από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

“Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει δίχτυ προστασίας, συνεργαζόμενος με την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» δήλωσε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν μεσοπρόθεσμα τις προοπτικες του χρέους, ωστόο εξέφρασε ανησυχία για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Αναφέρθηκε πάντως θετικά στη δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμών να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί.

Χαιρετίζει η ΕΚΤ

Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ.

Εκτιμούμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής αποτελούν ‘κλειδί’.

Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.

Κυβερνητικές πηγές,  υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα «εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι  «μπαίνει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα» και η συμφωνία «εγγυάται» την επιστροφή της χώρας «στην κανονικότητα της Ευρώπης».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα