back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

und. Athens: Εικαστικές βόλτες στην πόλη

Διαβάστε επίσης

Ένας χάρτης της Αθήνας διαφορετικός από τους άλλους, ο und. Athens, καταγράφει την εικαστική δραστηριότητα του κέντρου της πόλης. Εστιάζοντας στην σύγχρονη τέχνη προτείνει αντισυμβατικές διαδρομές, εστιατόρια, καφέ, βιβλιοπωλεία, γκαλερί που πολύ πιθανόν να μη γνωρίζουν ούτε οι Αθηναίοι.

Ο εναλλακτικός οδηγός πόλης und. Athens,  χαρτογραφεί ανεξάρτητους και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης, γκαλερί, και ιδρύματα σχετικά με την σύγχρονη τέχνη της Αθήνας, χωρίζοντας την πόλη σε εννέα διαδρομές στις κύριες γειτονιές του κέντρου: Εμπορικό Τρίγωνο, Πετράλωνα – Μεταξουργείο, Βικτώρια – Κολωνός, Κυψέλη, Καισαριανή, Κολωνάκι – Εξάρχεια, Αμπελόκηποι – Νεάπολη, Σύνταγμα – Μετς και Κουκάκι – Νέος Κόσμος.

und_athens

H εναλλακτική πλευρά της εικαστικής ζωής της πόλης

«Σκοπός του und. Athens είναι να οδηγήσει τον επισκέπτη στο να ανακαλύψει τους λιγότερο γνωστούς και τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, αλλά και τους εναλλακτικούς χώρους που συχνά φιλοξενούν την δουλειά τους» λέει στον Αθήνα 9.84 ο εκδότης του οδηγού Κυριάκος Σπύρου, τονίζοντας ότι «είναι ένα ευρετήριο για οτιδήποτε υπάρχει στην εναλλακτική πλευρά της εικαστικής ζωής της πόλης. Πρόκειται για το πιο πλήρες ευρετήριο σύγχρονης τέχνης της Αθήνας, και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά»

«Ο und.Athens φτιάχτηκε αρχικά» συνεχίζει ο κ. Σπύρου, «κυρίως για τον επαγγελματία τέχνης, τον ξένο δημοσιογράφο, τον επιμελητή και με αφορμή την διεθνή εικαστική διοργάνωση documenta 14, λόγω της οποίας θα επισκέπτονταν την πόλη πλήθος κόσμου, είδα ότι απουσίαζε ένα πλήρη ευρετήριο των χώρων σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω τον οδηγό. Στην πορεία όμως δουλεύτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χρήσιμος και στο ευρύ κοινό καθώς παράλληλα προτείνονται βόλτες μέσα στην πόλη που δεν θα βρει κανείς μέσα σε έναν συνηθισμένο ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας. Για παράδειγμα η διαδρομή που ξεκινάει από την Βικτώρια, σε πάει για φαλάφελ στην Πλατεία Βάθη, περνάει από τους χώρους τέχνης του Σταθμού Λαρίσης και καταλήγει στο πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος».

und_athens

und. Athens

Την ομάδα που υλοποίησε την ιδέα, συμπληρώνουν οι Νατάσσα Παππά στον σχεδιασμό του χάρτη και Παναγιώτης Ντάικος στη διαχείριση των social media.

Ο οδηγός στοιχίζει στα βιβλιοπωλεία 8 ευρώ ενώ πολλά ξενοδοχεία της Αθήνας τον έχουν προμηθευτεί και τον δωρίζουν στους πελάτες τους. Επίσης πολλές είναι και οι γκαλερί που τον διαθέτουν δωρεάν στους επισκέπτες τους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα