back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Τουρκία – Προεδρικές εκλογές: Στην Κωνσταντινούπολη η τελική “μάχη” της προεκλογικής εκστρατείας

Διαβάστε επίσης

Στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας δίδεται σήμερα η τελική  “μάχη” των υποψηφίων για την Προεδρία. Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος με μεγάλες συγκεντρώσεις των υποψηφίων.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή ενώ με βάση την εκλογική νομοθεσία, στην Τουρκία η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

 

Σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, o Μουχαρέμ Ιντζέ που είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης και υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει το φαβορί για την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο μπορεί να μην τα καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% που χρειάζεται για να βγει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών.

Ο Ιντζέ μπορεί τότε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο αντίπαλός του σε έναν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) να έρχεται τρίτη και να ακολουθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υποψήφιος του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.

Η Ακσενέρ θα πραγματοποιήσει και αυτή την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αύριο, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο σε μια εκλογική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

Σκληρή αντιπαράθεση

Στην  ομιλία που έδωσε στο Καρτάλ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησής του και δεσμέυτηκε ότι θα λειτουργήσει στην περιοχή ένα από τα αγαπημένα του καταστήματα: ένα δωρεάν τεϊοποτείο και καφενείο.
“Μας έμεινε μία ημέρα, είμαστε έτοιμοι να πάμε από πόρτα σε πόρτα;” είπε στο πλήθος ο Ερντογάν, απευθυνόμενος κυρίως στις γυναίκες και τους νέους. “Εμπιστεύομαι τον λαό μου, αγαπώ τον λαό μου. Ο λαός μου θα τους δώσει (σ.σ. στην αντιπολίτευση) την κατάλληλη απάντηση την Κυριακή”, πρόσθεσε.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που δεν λειτουργεί ακόμη. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την άφιξη του Ερντογάν στην πόλη και όχι τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κυριότερου αντιπάλου του, του Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Σμύρνη.
“Ντροπή σας! Ξεδιάντροποι!” ήταν η αντίδραση του Ιντζέ στο Twitter επειδή το κρατικό κανάλι TRT δεν μετέδωσε την ομιλία του.

Ο Ιντζέ, πρώην καθηγητής φυσικής, έχει δώσει νέα πνοή στην αντιπολίτευση και στις πύρινες ομιλίες του, χρησιμοποιώντας φρασεολογία παρόμοια με του Ερντογάν, δεσμεύεται ότι θα βάλει τέλος στη “μονοκρατορία”.
“Ο Ερντογάν είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος. Ένας άνδρας χωρίς πάθος, ένα αλαζόνας που περιφρονεί τον λαό του. Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι; Είμαστε έτοιμοι να επανενώσουμε την Τουρκία;” είπε στην ομιλία του στους υποστηρικτές του.

Ο Ερντογάν, στη δεύτερη ομιλία του χθες, στην συνοικία Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, εγκωμίασε το νέο αεροδρόμιο, που προς το παρόν δεν έχει όνομα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι, όταν λειτουργήσει κανονικά, θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.
“Γιατί να μην το ονομάσουμε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;” είπε στο πρακτορείο Anadolu ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει το όνομα.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα