back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος για το μεταναστευτικό: Το γαλλικό “κλειδί”, ο γρίφος της Γερμανίας και τα hotspot σε Βαλκάνια και Αφρική

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε συναντώνται σήμερα σε μία ¨μίνι” Σύνοδο Κορυφής πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα.

Στόχος η αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων στο πρόβλημα της μετανάστευσης το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε και την συνοχή “των 28” , ενώ δημιουργεί  προστριβές μεταξύ των χωρών αλλά και εσωτερικά προβλήματα σε αρκετά κράτη.

Την θεωρητικά άτυπη, αλλά άκρως ενδεικτική των προθέσεων, συνάντηση έχει συγκαλέσει ο  πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τυπικά ο στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών καθώς η επίσημη συζήτηση θα  γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

Όμως η “άτυπη” Σύνοδος στο κτίριο Berlaymont της Ε.Ε. αναμένεται να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει την επίσημη ατζεντα. Σήμερα οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15.30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16.05 και η λήξη περίπου στις 20.00.

Hot spot σε Βαλκάνια και Αφρική

«Εάν κάθε κράτος- μέλος δρα βάσει των δικών του συμφερόντων, τότε η Ένωση θα διαλυθεί» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξή του στις εφημερίδεςτου γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke.  “Η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης” δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται εκτός κι όχι εντός της Ε.Ε.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αιτίας των προσφυγικών ροών». «Χρειαζόμαστε hotspots για πρόσφυγες εκτός της Ε.Ε.», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί δύο τέτοια κέντρα στα Βαλκάνια, για παράδειγμα στην Αλβανία ή στη ΠΓΔΜ . «Και χρειαζόμαστε δύο ή τρία τέτοια κέντρα και στην Αφρική». Η Λιβύη, θεωρεί, είναι μία χώρα- κλειδί, που πρέπει να σταθεροποιηθεί επειγόντως. «Στον Νίγηρα, στην Τυνησία και στο Μαρόκο θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να δημιουργηθούν hotspots» προσθεσε ο Ταγιάνι.

Ανάλογες σκέψεις εξέφρασε η Γαλλία για την προστασία των ακτών από την Frontex,  η δύναμη της οποίας θα ανέλθει σε 10.000 άτομα προσωπικό , ενώ ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο θα συγκεντρώνει τα αιτήματα ασύλου, θα κάνει την κατανομή στην Ευρώπη όσων λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα, την ευρωπαϊκή διαχείριση απελάσεων και την διαπραγμάτευση με τις χώρες αναχώρησης.

Για τη γαλλική προεδρία, μια καλή λύση θα ήταν να εγκατασταθούν κέντρα εξέτασης των φακέλων στο αφρικανικό έδαφος, τα οποία θα επιλέγουν τους υποψηφίους που μπορούν να λάβουν άσυλο και θα αποτρέπουν τους άλλους.

 

Το Γαλλικό “κλειδί” – Συνεργασία Μακρόν με Σάντεθ

Η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση» των μεταναστών, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν,

«Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες” και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη και την γρήγορη εξέταση φακέλλων προκιεμένου “κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται άσυλο”.

Ο κ.Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, πρότεινε την επιβολή οικονομικων κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν όσους έχουν προσφυγικό καθεστώς. «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελουνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα».

Γαλλοιταλική αντιπαράθεση

Την παραμονή της Συνόδου ο Εμανουέλ Μακρόν είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματτέο Σαλβίνι. Όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ιταλία, σε αντίθεση με ένα χρόνο πριν, δεν αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο Μ. Σαλβίνι αναφέρθηκε σε “αλαζονεία του γάλλου προέδρου”. Δήλωσε ότι η χώρα του φιλοξενεί πάνω από 170.000 “υποτιθέμενους πρόσφυγες” και κάλεσε την Γαλλία “να ανοίξει τα λιμάνια της” και να σταματήσει τις απωθήσεις στα ιταλογαλλικά σύνορα.

Τα τείχη της ομάδας Βίσεγκραντ

Οι προτάσεις για Ευρωπαική διαχείριση των μεταναστών και όσων δικαιούνται άσυλο, προσκρούουν στο “σκόπελο” της ομάδας Βίσεγκραντ. Η προσπάθεια για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις που διατυπώνουν Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.Τα κράτη αυτά θα απέχουν από την σημερινή Σύνοδο και με την στάση τους αναμένεται ότι καθίσταται δύσκολο να αποφασιστεί  έως το τέλος Ιουνίου η Ευρωπαϊκή συναίνεση.

Η Τσεχία φέρεται ως έτοιμη για απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στο υπουργικό συμβούλιο , εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο. «Τα συνοριακά περάσματα θα ελέγχονται, σε αυτήν την περίπτωση, από την αστυνομία, όμως έχουμε επίσης εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει τελωνειακοί και ενδεχομένως ο στρατός να αναπτυχθούν»

Το άμεσο κλείσιμο των συνόρων προτείνει και η Βουλγαρία καθώς και την δημιουργία κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους  Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο γρίφος της Γερμανίας

Ο ρόλος της Γερμανίας στην μεταναστευτική κρίση θεωρείται  “κομβικός”. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι απευθύνθηκε σε γερμανικά κυβερνητικά κόμματα, που βρίσκονται σε διένεξη, ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα «αμιγώς γερμανικό πρόβλημα». Σημείωσε όμως ότι η σταθερότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τη σταθερότητα της Γερμανίας

Άγγελα Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες και συμφωνεί με τον Γάλλο ομόλογό της ότι πρέπει να μειωθούν οι ροές των παράτυπων μεταναστών. Παράλληλα έχει ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα συναφθεί συμφωνία στα τέλη Ιουνίου ενώ δέχεται ισχυρές  από τον κυβερνητικό εταίρο υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ.  Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) απειλεί ότι θα διατάξει την αστυνομία να μην δέχεται στα σύνορα τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν η Μέρκλε δεν καταφέρει επιτύχει ευρύτερη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η διαμάχη απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό, 100 ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατιών Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε ως “επικίνδυνο για την Ευρώπη” χαρακτήρισε το Ζεεχόφερ και τόνισε ότι η διαμάχη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “γερμανικό Brexit”. Όπως δήλωσε οι Βαυαροί συντηρητικοί “κρατούν όμηρο ολόκληρη τη χώρα”. Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel είπε οτι θα πρέπει να βουν συμβιβαστική λύση και αν ο υπουργός Εσωτερικών αψηφίσει τις εντολές η Μέρκελ θα πρέπει να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.

Συλλήψεις, διασώσεις και ναυάγια στη Μεσόγειο

Τίποτε δεν έχει αλλάξει στα νερά της Μεσογείου, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Στα ανοικτά των λιβυκών ακτών , πέντε αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 διασώθηκαν όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης.

Στα Ισπανικά νερά συνολικά 418 μετανάστες διασώθηκαν χθές σε τρείς επιχειρήσεις , όπως ανακοίνωσε ο δημόσιος οργανισμός Salvamento maritimo.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Δανίας Marsk Line ανακοίνωσε ότι ένα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και βρίσκεται στα ανοικτά της Σικελίας.

Παράλληλα η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Lifeline ανακοίνωσε ότι  ένα πλοίο της που απειλείται με κατάσχεση από την Ιταλία, και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Alexander Maersk, ενδέχεται να συναντηθούν στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Μάλτας καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποια διπλωματική λύση για τους εκατοντάδες μετανάστες που μεταφέρουν.

Την ίδια στιγμή 30 Σομαλοί συνελήφθησαν στο διεθνές Αεροδρόμιο της Ζακύνθου,  καθώς προσπάθησαν να ταξιδέψουν με προορισμό την Ιταλία με πλαστά έγγραφα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι διακινητές τους. Ήταν οι μόνοι που δεν είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά νόμιμα διαβατήρια φερόμενοι ως Σουηδοί υπήκοοι.

Γ.Απ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα