back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απόλυτος νικητής των εκλογών στην Τουρκία ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Nέα πενταετή θητεία στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο των εκλογών κέρδισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξασφάλισε το 52,5% των ψήφων με καταμετρημένο το 99,9% των ψηφοδελτίων ενώ το κόμμα του κατάφερε να συγκεντρώσει το 53,6%.

Ο Ερντογάν έχει πλέον επιβληθεί ως ο πιο ισχυρός τούρκος ηγέτης μετά τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, τον Μουσταφά Κεμάλ. Μάλιστα, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, δίνοντας στον Ερντογάν απεριόριστη εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα.

Οι επικριτές του κατηγορούν τον 64χρονο «σουλτάνο» για αυταρχική παρέκκλιση, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές εκκαθαρίσεις και συλλήψεις “αντιφρονούντων”.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας εδώ και 15 χρόνια, απευθυνόμενος το βράδυ στους χιλιάδες οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι νικητής των εκλογών είναι η δημοκρατία και η λαϊκή βούληση.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι φιλοξενούμενοί μας, σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια».

Την νίκη Ερντογάν παραδέχθηκε και ο ανθυποψήφιος του, Μουχαρέμ Ιντζέ, παρά τις αρχικές αιχμές του περί νοθείας. Ο Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7% των ψήφων, ενώ η ετερόκλιτη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Ιντζέ, ο οποίος έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα, φέρεται να «αναγνώρισε» τη νίκη του Ερντογάν τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

Βλέποντας τις εκλογές αυτές ως την τελευταία της ευκαιρία να εμποδίσουν τον Ερντογάν να αποκτήσει την απόλυτη εξουσία που επιδίωκε, κόμματα με τεράστιες διαφορές, το CHP του Ιντζέ, το Καλό Κόμμα (εθνικιστικό), καθώς και το Σααντέτ (ισλαμιστικό), σχημάτισαν μια συμμαχία δίχως προηγούμενο ενόψει των βουλευτικών εκλογών, με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP.

Ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής, όπου παραμένει προφυλακισμένος από το 2016, κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Μολαταύτα, κατά τα ακόμη μη τελικά αποτελέσματα, ο Ντεμίρτας συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, ενώ το κόμμα του κατάφερε να ξεπεράσει το 10% σε εθνικό επίπεδο, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

Οι ανησυχίες για νοθεία ήταν έντονες στη διάρκεια της διαδικασίας, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα. Η αντιπολίτευση, που κινητοποίησε έναν ολόκληρο στρατό παρατηρητών, κατήγγειλε πολλές παρατυπίες, ειδικά στην επαρχία Σανλιούρφα.

Μάλιστα, τρεις Γερμανοί υπήκοοι, δύο άνδρες και μια γυναίκα, που δρούσαν ως άτυποι εκλογικοί παρατηρητές, κατόπιν πρόσκλησης από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ένας από τους συλληφθέντες δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πήγαν εν γνώσει τους σε μια περιοχή όπου δεν είχαν σταλεί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η αστυνομία εμπόδισε τις προσπάθειές τους να επιβλέψουν τη διαδικασία.
Συνολικά 10 αλλοδαποί, που δήλωσαν εκλογικοί παρατηρητές αλλά δεν διέθεταν διαπιστεύσεις συνελήφθησαν χθες, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Συνελήφθησαν επίσης τέσσερις υπήκοοι της Ιταλίας και τρεις της Γαλλίας, που το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιβεβαίωσε ότι είναι μέλη του, συμπεριλαμβανομένης μιας γαλλίδας γερουσιάστριας. Οι τρεις υπήκοοι της Γαλλίας αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα