back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Σκοτεινός Λαβύρινθος» του Γρηγόρη Αζαριάδη

Διαβάστε επίσης

Ο “Σκοτεινός Λαβύρινθος” του Γρηγόρη Αζαριάδη είναι η νουάρ οπτική της τραγικής ανατροπής των ανθρωπίνων και η απόδειξη ότι μια καλή αστυνομική ιστορία μπορεί να αποτυπώσει κριτικά την κοινωνική πραγματικότητα.

Η παθογένεια στη δημόσια σφαίρα, η κρίση, το ρευστό περιβάλλον αποτελούν το εξαιρετικό υπόστρωμα για την πλοκή της νέας υπόθεσης που καλείται να επιλύσει η ηρωίδα του, αστυνόμος Τρύπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Με όχημα την άγρια δολοφονία μιας πενταμελούς οικογένειας σε αγροικία του Μαραθώνα ο συγγραφέας μιλά επίσης και για το ατομικό: για το τυφλό πάθος της εκδίκησης, τη βαρβαρότητα, το χάος μεταξύ λογικής και επιθυμίας.

Με την απαιτούμενη εστίαση, την ανάλυση, και το λογοτεχνικό του ιδιόλεκτο, από το απομονωμένο κτήμα του Μαραθώνα ο Γρηγόρης Αζαριάδης μας οδηγεί στον κόσμο όπου τα συμβόλαια θανάτου εκτελούνται κατά γράμμα, ακυρώνοντας βασικά κοινωνικά προαπαιτούμενα, τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, την απόδοση δικαιοσύνης.

Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση επικάθεται ο δεύτερος παράλληλος άξονας που θέτει ο συγγραφέας, η εκδίκηση: η προσπάθεια δηλαδή του ατομικού να διορθώσει αυτό που στο φαντασιακό του( ή και πραγματικά) είναι η αδυναμία του κοινωνικού. Η μοναδική επιζήσασα της οικογενειακής τραγωδίας του Μαραθώνα, η Σοφία Μαυρονικόλα, θέλει να πάρει το νόμο στα χέρια της.

Η συνάντηση και η απόκλιση των ηρώων από την έννομη ή ηθική τάξη και η δικαιοσύνη ως έννοια ή στόχευση ανεβάζουν ψηλά το επίπεδο της αναλυτικής έντασης του κειμένου, κλείνοντας όλα τα εν δυνάμει νοητικά κενά.

Ο πλούτος των σκέψεων και της προβληματικής του κειμένου καθιστούν τον “Σκοτεινό Λαβύρινθο” ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που καταφέρνει και ισορροπεί ανάμεσα στην αστυνομική, αφηγηματική του φόρμα και στο κοινωνικό. Ο Γρηγόρης Αζαριάδης διαθέτει και χρησιμοποιεί τα εργαλεία ιεράρχησης της πληροφορίας κλιμακούμενα έως το τέλος -μάλλον και μετά απ’ αυτό.

Η ιστορία υπάρχει και μετά την τελευταία σελίδα γιατί έχει αφήσει πίσω της την επίγευση μιας κοινωνίας που παραμένει σκληρή και χρειάζεται ν’ αλλάξει.

Το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Αζαριάδη “Σκοτεινός Λαβύρινθος”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα