back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φεύγει το μαύρο από τους δρόμους της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Χρώμα αλλάζουν οι δρόμοι της Αθήνας καθώς η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να βγάλει την μαυρίλα της πίσσας και να τους ασπρίσει στην κυριολεξία αλλάζοντας ταυτόχρονα το μικροκλίμα.

Την περασμένη Κυριακή έγινε η αρχή με την οδό Βορέου στο Εμπορικό Τρίγωνο όπου το τμήμα της οδού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αιόλου έγιναν εργασίες επίστρωσης με το επαναστατικό υλικό CoolSeal το οποίο μειώνει την θερμοκρασία του δρόμου καθώς είναι γνωστό ότι η άσφαλτος λόγω της σύνθεσης της αυξάνει την θερμοκρασία της περιοχής όπου βρίσκεται πολλαπλασιάζοντας την όποια ζέστη έχει η ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια αντανακλαστική επίστρωση ασφάλτου που συμβάλλει στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί πιλοτικά με επιτυχία στην πόλη του Λος Άντζελες.

Το CoolSeal το δοκιμάζει πιλοτικά ο δήμος Αθηναίων πρώτος στην Ευρώπη και δεύτερος στον κόσμο καθώς η πρώτη δοκιμή έχει γίνει στους δρόμους του Λος Αντζελες.

Κατά την δοκιμαστική εφαρμογή (demo) του CoolSeal θα ληφθούν μετρήσεις και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος από το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε επόμενο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή του υλικού θα επεκταθεί σε δυο ακόμη δρόμους στην 4η Δημοτική Κοινότητα. Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τον βέλτιστο σχεδιασμό των νέων «πράσινων» υποδομών της πόλης.

Ωστόσο οι πρόσφατες βροχές δημιούργησαν πρόβλημα στη βαφή, καθώς το συγκεκριμένο υλικό χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου να στεγανωποιηθεί. Για το λόγο αυτό μόλις σταματήσουν οι βροχές, θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα