back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναβάλλεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διαβητικών – Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους

Διαβάστε επίσης

Με απόλυτα θετική έκβαση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Γι αυτό το λόγο αναβάλλεται η πορεία διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας σήμερα το μεσημέρι.

Ο νέος ΕΚΠΥ, ο οποίος κατατέθηκε και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά στις 13/6/2018 από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες, περιελάμβανε σοβαρές περικοπές σε αναλώσιμα υλικά, περιορισμούς στην πρόσβαση και συμμετοχή σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και επικίνδυνες, για την υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείψεις.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αντέδρασε έγκαιρα και πρότεινε λύσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

«Τα αποτελέσματα των έντονων προσπαθειών μας είχαν αποτέλεσμα. Οι προτάσεις μας, που έγιναν αποδεκτές και εντάχθηκαν στο νέο Κανονισμό, επισφραγίστηκαν στην εσπευσμένη συνάντησή μας που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, λίγες ώρες πριν αποσταλεί ο νέος Κανονισμός για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» σημειώνουν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας και Γεώργιος Τσούτσας (φωτό).

«Ιδιαίτερα σημαντική για εμάς – αναφέρουν – είναι η ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος για το Διαβήτη στον Κανονισμό, μετά από προσπάθειες χρόνων και μολονότι είναι αποδεδειγμένο και διεθνώς γνωστό, πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.

Στο Παράρτημα που αναμένουμε να ενταχθεί μεταγενέστερα και πριν την έναρξη ισχύος του νέου ΕΚΠΥ, όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός, θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση».

Επίσης εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10% από τους πάσχοντες και επίσης απεφεύχθη η προτεινόμενη μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1 και γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική.

Παράλληλα εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.

Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περί γνωμοδότησης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου για αύξηση των μηνιαίων ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα