back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χείμαρροι και πάλι οι δρόμοι στη Μάνδρα – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Διαβάστε επίσης

Χείμαρροι και πάλι οι δρόμοι στη Μάνδρα – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική η οποία απαγόρευσε πριν από λίγο την κυκλοφορία των οχημάτων. Σε εξέλιξη ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή.

Οκτώ μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, χρειάστηκε μισή ώρα δυνατής βροχής για να μετατραπούν οι δρόμοι και πάλι σε ποτάμια.

Στις λάσπες για μία ακόμα φορά βρέθηκαν σπίτια και καταστήματα

Σηματικές καταστροφές καταγράφονται κυρίως στις οδούς Κοροπούλη και Ρόκα, που αποτέλεσαν το σκηνικό της τραγωδίας και τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αργά το μεσημέρι της Τετάρτης την περιοχή και από την σώρευση υδάτων παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και υλικά από ημιτελή έργα σε πεζοδρόμια.

Έκλεισε εκ νέου η παλαιά εθνική οδός προκειμένου να μην εγκλωβιστούν οχήματα.

Η σφοδρή βροχόπτωση χθές προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, καθώς πλημμύρισε εκ νέου το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης κατεβάζοντας στην πόλη – όπου και εκβάλλει – όγκους νερού με φερτά και άλλα υλικά.

«Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει στη Μάνδρα», κατήγγειλε στον Αθήνα 9.84 η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, σημειώνοντας ότι για τα έργα την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια

«Έχουμε κάνει σειρά διαδικασιών σε χρόνο ρεκόρ γι τα ελληνικά δεδομένα», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η κ. Γιάννα Τσούπρα, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση στην περιοχή δεν είναι ίδια σε σύγκριση με το χειμώνα κι ότι μόνον ο ψυχολογικός παράγοντας είναι έντονος.

Όπως τόνισε η παλιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών και το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης-Σούρας, είναι δύο μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν. «Η παλιά εθνική οδός ήταν πάνω σε ένα ρέμα. Αυτή τη στιγμή κάνουμε χάραξη εκτός ρέματος, δηλαδή στήνουμε μια νέα εθνική οδό σε άλλο σημείο ώστε να μην  έχουμε ξανά θύματα. Η άδεια για το έργο της Αγίας Κατερίνας-Σούρας ήταν στο Δασαρχείο και εκκρεμούσε από το 2014. Το Δεκέμβριο του 2017 δόθηκε αυτή η άδεια. Εμείς θέλουμε αύριο το πρωί να μπει εργολάβος. Αν αυριο το πρωί υπογράψει υπογράφουμε σύμβαση και μπαίνει να δουλέψει. Έχουμε στενά χρονικά περιθώρια. Θεωρητικά μέσα σε ένα χρόνο πρέπει αυτά τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί» κατέληξε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 83 κλήσεις για βοήθεια και στην περιοχή έσπευσαν συνεργεία. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε δέκα περιπτώσεις για να απεγκλωβήσουν πολίτες από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν και από ταράτσες σπιτιών όπου είχαν κατέαφύγει για ασφάλεια. Πέντε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού έγιναν και στην Νέα Πέραμο.  Στην Μάνδρα βρίσκονται προληπτικά μία σωστική λέμβος και ένα ερπυστριοφόρο όχημα ενώ συνεργεία παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.

Κάτοικοι και αρχές σε επαγρύπνηση

Κάτοικοι και αρχές είναι σήμερα σε επαγρύπνηση καθώς τα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται να συνεχιστούν. «Θα έχουμε βροχές και πάλι σήμερα στην περιοχή, αλλά δεν θα έχουν την ίδια με τη χθεσινή ένταση», ανέφερε στον «Αθήνα 9.84» ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός.

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες είχε διακοπεί η κυκλοφορία καθώς λόγω της ορμητικότητας των χειμάρρων πλημμύρισαν σημεία της Εθνικής Οδού.

Η Τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία από νωρίς σε σημεία που συγκέντρωναν μεγάλες ποσότητες νερού, προκειμένου να δοθεί χρόνος να απορροφηθούν αλλά και να μην εγκλωβιστούν οχήματα και οδηγοί.

Ευθύνες στην πολιτεία επέρριψε για την πλημμύρα στη Μάνδρα ο Αλέξανδρος Αραβώσης, καθηγητής στη σχολή μηχανολόγων – μηχανικών στο ΕΜΠ.  «Πλημμύρισαν γιατί δεν έγιναν κινήσεις Fast track για τη θωράκιση της πόλης», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο. 

«Στη μελέτη προσδιορίζουμε τα αίτια των προηγούμενων πλημμυρών στη Μάνδρα. Δεν υπάρχουν έργα ανάσχεσης των φερτών από καμμένα και δεν υπάρχουν και αντιπλημμυρικά έργα προστασίας. Τα νερά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, τα μικρά ρέματα ενώνονται με το βασικό ρέμα και περνάνε μέσα από την κύρια οδό της πόλης. Θα έπρεπε λοιπόν να παρακαμφθούν οι συνήθεις διαδικασίες και να γίνουν κινήσεις Fast track για τη θωράκιση της πόλης».

Ο κ. Αραβώσης επεσήμανε ότι υπάρχουν διαδικασίες στο νόμο ώστε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία αλλά τελικώς δεν έγινε τίποτα. «Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κινδύνου από πλημμύρες το οποίο προβλέπει όχι μόνο ειδοποίηση αλλά και λήψη συγκεκριμένων μέτρων καθώς και προειδοποίηση των κατοίκων. Δεν έγινε τίποτα παρά το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε ενημερώσει εγκαίρως», πρόσθεσε.

Επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για τις νέες εικόνες καταστροφής στη Μάνδρα

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον Tομεάρχη Eσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, και τους βουλευτές κ. Γιώργο Βλάχο, Θανάση Μπούρα και Βασίλη Οικονόμου μετέβη στις 9 το πρωί στη Μάνδρα, συναντήθηκε με τη Δήμαρχο κ. Ιωάννα Κριεκούκη και συνομίλησαν με κατοίκους. Κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στη διαδικασία των αποζημιώσεων για τις υλικές ζημιές.

Γνωστοποίησαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει επίκαιρη επερώτηση στην κυβέρνηση ζητώντας «άμεση ενημέρωση για τους λόγους της απαράδεκτης καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, και αξιώνοντας να πληροφορηθούν οι πολίτες το χρόνο στον οποίο εκτιμά ότι αυτά τελικά θα αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούνται».

ΔΗΣΥ: «Οκτώ μήνες μετά, στο ίδιο έργο θεατές»

«Μάνδρα: Οκτώ μήνες μετά, στο ίδιο έργο θεατές. Κυβέρνηση και Περιφέρεια καθυστερούν τα απαραίτητα έργα, κινούνται λες και δεν συνέβη τίποτα. Ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά…», τόνισε ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα, Ψηφιακή Πολιτική, Γιάννης Μανιάτης,

ΚΚΕ: Ο λαός της Μάνδρας εξακολουθεί να ζει με τον φόβο

Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με τον φόβο και την αγωνία και να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένοι, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής.

Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα