back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Διαβάζω για τους άλλους», το κίνημα που ζητάει την φωνή μας

Διαβάστε επίσης

Ένα δίκτυο εθελοντών που όραμα έχει την ισότιμη πρόσβαση στην Τέχνη και τη λογοτεχνία δρα τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα. Το μόνο που χρειάζεται να προσφέρει κανείς εκεί είναι τη φωνή του. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που διαβάζουν σε αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν μονοί τους. Η έμπνευση και υλοποίηση προήλθε από την Αργυρώ Σπυριδάκη. Το κίνημα «Διαβάζω για τους άλλους».

«Η αφορμή δόθηκε από μια συζήτηση με ένα φίλο μου, τον Θοδωρή, που είναι άτομο χωρίς όραση. Κάναμε παρέα και συζητούσαμε για λογοτεχνία. Του πρότεινα να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο δεν υπήρχε στην ακουστική βιβλιοθήκη τυφλών και μου αντιπρότεινε «θες να μου το διαβάσεις;» εξομολογείται στον Αθήνα 9.84.

Η ιδέα γεννήθηκε αμέσως. Και ο τρόπος για να εξαπλωθεί ήταν απλός. Το Facebook.

Αναγνώσεις σε ιδρύματα,οίκους ευγηρίας, παιδικούς σταθμούς και φυλακές

«Σκέφτηκα ότι πάρα πολύς κόσμος θα ήθελε να προσφέρει σε έναν τέτοιο σκοπό, να διαβάσει και να ηχογραφησει βιβλία τα οποία θα μείνουν στην ακουστική βιβλιοθήκη τυφλών για πάντα και να εξυπηρετούν αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι έβγαλα την ιδέα αυτή στο facebook. Ήταν εντυπωσιακή η ζεστασιά του κόσμου και η ανταπόκριση του», δηλώνει η Αργυρώ Σπυριδάκη.

Τρια χρόνια μετά το φάσμα των φράσεων έχει διευρυνθεί και διοργανώνονται και ζωντανές αφηγήσεις σε ιδρύματα,οίκους ευγηρίας, παιδικούς σταθμούς. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που επιζητούν την υπηρεσία αυτή. Μη βλέποντες, άτομα με μειωμένη όραση, ηλικιωμένοι, παιδιά αλλά και άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους λόγω αναπηρίας.

Το Διαβάζω για τους Άλλους οργανώνει ζωντανές αναγνώσεις σε αναλφάβητους κρατούμενους σε φυλακές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που πραγματοποιείται με την άδεια των προϊσταμένων στα κέντρα κράτησης και την βοήθεια των εθελοντών ψυχολόγων και κοινωνιολόγων μας.

Έχουν πραγματοποιήθει σταθερά ετήσια προγράμματα ζωντανών αναγνώσεων στις Φυλακές Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης και στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς Χανίων.

Η ομάδα αποχαιρετα τις αναγνώσεις  για φέτος διαβάζοντας και τραγουδώντας. Την Πέμπτη 28 Ιουνίου και ώρα 19.30, εθελόντριες μαζί με τους φιλοξενούμενους του ξενώνα ΕΚΚΑ Ρέντη,  θα πραγματοποιήσουν γιορτή λήξης των αναγνώσεων στο χώρο του ξενώνα.

Αυτό το διάστημα η ομάδα πραγματοποιεί crowdfunding ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την απόκτηση ενός στούντιο ηχογραφήσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δικτύου.

Μπορείτε να συνεισφέρετε εδώ

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα