back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκτός Ν.Δ. ο Κ. Μίχαλος – Οι λόγοι της διαγραφής

Διαβάστε επίσης

Εκτός ΝΔ ετέθη το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος στον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει σειρά δηλώσεων που βρίσκονται σε αντίθεση με βασικές θέσεις της ΝΔ οι οποίες αφορούν τόσο στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, όσο και στην οπτική της για την επόμενη ημέρα της οικονομίας μετά την απόφαση του Eurogroup, αλλά την σκληρή κριτική που ασκεί στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος κατέληγε μάλιστα με την φράση ότι «στη ΝΔ δεν χωρούν “Δούρειοι Ίπποι”».

Αυτή χρησιμοποίησε και ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υποστήριξε σε δήλωσή του ότι ο κ. Μίχαλος ετέθη εκτός κόμματος «με βάση τον καταστατικά αυτονόητο σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της ΝΔ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, από τον κ. Μίχαλο ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις για την απόφαση του Eurogroup καθώς και για τη συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες κινούνται στον αντίποδα βασικών θέσεων της ΝΔ, αλλά και να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι σε σενάρια που αφορούσαν σε συζητήσεις για νέο πολιτικό φορέα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ζητηθεί και άλλες φορές από τον κ. Μίχαλο να δώσει διευκρινίσεις για δηλώσεις που έρχονταν -κατά τη ΝΔ- σε πλήρη αντιδιαστολή με την κεντρική γραμμή, χωρίς, σύμφωνα με παράγοντες της Πειραιώς, να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μίχαλος, που ήταν μέλος της ΠΕ της ΝΔ ex officcio λόγω της πρόβλεψης του γαλάζιου καταστατικού ότι συμμετέχει σε αυτήν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, είχε μιλήσει πρόσφατα για «ιστορική συμφωνία», στο Eurogroup, εκτιμώντας ότι «βάζει τέλος, μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης, στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα, με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια, η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο δρόμο, λιγότερο δύσβατο».

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούσε να αποδομήσει τη συμφωνία και το αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η χώρα εισέρχεται επί της ουσίας σε ένα 4ο Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είχε εμφανιστεί εξάλλου αισιόδοξος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για την επίδραση που θα έχει στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ δήλωνε κάθετα αντίθετη με τη συμφωνία, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και σήμερα από το Βερολίνο ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει. Τόσο σε ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε συνέπειες που εκτιμά ότι θα υπάρξουν και σε ότι αφορά τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Μίχαλος είχε πάρει θέση και κατά των πρόωρων εκλογών, τις οποίες ζητά η ΝΔ εδώ και δύο χρόνια. Συνομιλώντας μάλιστα την Τετάρτη με Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι όσο πιο σύντομα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα «όχι μόνο γιατί θα ανακάμψει πιο γρήγορα η οικονομία, αλλά για να σταματήσει η δραματική υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου από μία κυβέρνηση που κάθε μέρα εκτρέπεται όλο και περισσότερο σε λόγο διχαστικό και παραληρηματικό»

Ο ίδιος ο κ. Μίχαλος έκανε λόγο σε δήλωσή του μετά τη διαγραφή για «αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και διαδικασία διαγραφής», τονίζοντας ότι «αυτός που θίγεται είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που προφανώς θεωρεί ότι όποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από αυτόν είναι και εχθρός του».

Συνέστησε μάλιστα ψυχραιμία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άφησε αιχμές μεταξύ άλλων και για μεταστροφή της στάσης του στο Μακεδονικό, αναφέροντας ότι ο ίδιος «τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της ΝΔ, πριν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την «κατηγορία» ότι έχει συναντήσεις και επαφές με υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης (όπως με τον κ. Ν. Παππά) επισημαίνει πως οι επαφές με υπουργούς είναι «άκρως επιβεβλημένες, καθώς τα Επιμελητήρια είναι οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης για οικονομικά θέματα και όχι κομματικά όργανα κανενός!».

Με την θεσμική του ιδιότητα συμμετέχει άλλωστε και στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γεγονός που επίσης είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Πειραιώς, η οποία έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα