back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο GroKo διχασμένος ενόψει Συνόδου

Διαβάστε επίσης

Άκαρπη απέβη η συνάντηση της ηγεσίας Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, της τετράωρης συνάντησης δεν εξέπληξε κανένα: “Δεν αναμενόταν σύγκλιση”, δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στο μπούντεσταγκ σε συνέντευξή του στο ARD. “Η κατάσταση είναι σοβαρή”, επεσήμανε το υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU, προσθέτοντας ωστόσο ότι, ενώσω όλες οι πλευρές συνεχίζουν να συζητούν μεταξύ τους, υπάρχει ελπίδα εξεύρεσης λύσης, ενώ αντέκρουσε μομφές για αδυναμία διακυβέρνησης από πλευράς μεγάλου συνασπισμού, εξηγώντας ότι η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος συνεχίζεται ομαλά.

Νάλες: “Λάθος το ΄Σχέδιο Ζέεχοφερ΄”

Η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής του SPD, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, έκανε λόγο για τεταμένη ατμόσφαιρα και τόνισε πώς το κόμμα της περιμένει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι σύντομα θα επιστρέψουν απερίσπαστοι στο έργο τους. Αναφορικά με το περίφημο „Σχέδιο Ζέεχοφερ“ για την πολιτική χορήγησης ασύλου, η Νάλες χαρακτήρισε τις “μονομερείς επιστροφές” προσφύγων στα γερμανικά σύνορα (πρόταση Ζέεχοφερ) λανθασμένη τακτική, εφόσον δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν να ακολουθήσουν μοναχική πορεία. Σε ερώτηση εάν το κόμμα της προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, απάντησε σιβυλλικά: “Αυτό δεν το ξέρω ακόμη. Περιμένουμε και θα δούμε”. Σενάριο, βέβαια, που δε θα συνέφερε σε καμία περίπτωση το SPD, δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών του.

Το CSU δε θέλει να δώσει άλλο χρόνο στη Μέρκελ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, είπε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να δώσει περαιτέρω χρόνο για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης, στόχο της καγκελαρίου. Αναφερόμενος στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή, ο Ντόμπριντ τόνισε ότι το CSU θέλει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα κιόλας να ξεκινήσουν οι επιστροφές στα γερμανικά σύνορα όσων έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη.

Ο Χορστ Ζέεχοφερ έχει δώσει άτυπη προθεσμία στην καγκελάριο και το κόμμα της για εξεύρεση λύσης στο μεταναστευτικό έως περίπου την 1η Ιουλίου. Η Άνγκελα Μέρκελ από πλευράς της έχει επισημάνει ότι την 1η Ιουλίου θα ενημερώσει τα κόμματα για τα πεπραγμένα της Συνόδου και ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν χαράσσεται μόνο από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών αλλά αρμόδια είναι και η καγκελαρία.

Ο “ακίνδυνος συμβιβασμός”

Σε ένα “ακίνδυνο” θέμα φαίνεται να επήλθε συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Αυτό της χορήγησης επιδόματος παιδιού. Θα καταβληθεί από 1.1.2018 έως 31.12.2020 και θα αναλογούν 12.000 Ευρώ ανά παιδί για διάστημα δεκαετίας. Το εν λόγω ζήτημα είχε προκαλέσει τριβές εντός της κυβέρνησης, φέρνοντας τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σε δύσκολη θέση, εξαιτίας της αύξησης του προϋπολογισμού.

Καλπάζει η παιδική φτώχεια

Η απόφαση αυτή ήρθε την ίδια ημέρα που, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann, ένα στα τρία παιδιά στη Γερμανία με άνεργη μητέρα ζει σε καθεστώς μόνιμης φτώχειας, αποδεικνύοντας ότι το μοντέλο οικογένειας στην οποία εργάζεται μόνο ο πατέρας σε μεγάλο βαθμό είναι παρωχημένο για τη χώρα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα