back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ζάεφ ελπίζει σε “πράσινο φώς” από την Ε.Ε- Τα Τίρανα δεν θέλουν κέντρα υποδοχής και το άσυλο διχάζει την Γερμανία

Διαβάστε επίσης

“Πικρή” γεύση σε Τίρανα και Σκόπια για την διαφαινόμενη προοπτική όσον αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε, ενώ το μεταναστευτικό πρόβλημα κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό σε πολλές ευρωπαικές πρωτεύουσες  και προκαλεί αναταράξεις.

Στην “μεγάλη πολιτική σκακιέρα” το θέμα αγγίζει και την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς τα Βαλκάνια αποτελούν το πεδίο της μελλοντικές διεύρυνσης της Ένωσης , ενώ παράλληλα είναι και ένας “διάδρομος” των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική Ευρώπη.

Στην Αλβανία η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε σε συνέντευξή του στην Bild ότι “Τα Τίρανα δεν θα αποδέχονταν ποτέ να εγκατασταθούν στην αλβανική επικράτεια καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, ακόμη κι αν τους προσφερόταν ως αντάλλαγμα η εισδοχή της Αλβανίας στην ΕΕ”.

Διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί, αλλά η μετατροπή της Αλβανίας σε ένα είδος κυματοθραύστη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στις χώρες μέλη της ΕΕ θα ήταν «επικίνδυνη λύση».

Η πρόταση για δημιουργία χώρων υποδοχής σε Ευρωπαικό έδαφος , αλλά εκτός Ε.Ε εκφράστηκε τόσο από τον καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε χώρες της Ε.Ε εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο για την Αλβανία αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και για την π.ΓΔΜ, παρά την συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναγνωρίζεται ως σημαντική πρόοδος. Εν ολίγοις η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία δεν δέχτηκαν να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Η προοπτική αυτή “παγώνει” την κυβέρνηση της π.ΓΔΜ καθώς προσβλέπει στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής 28-29  και ο Ζ.Ζάεφ δημοσιοποίησης επιστολή- έκκληση προς τους ηγέτες της Ε.Ε να δώσουν το πράσινο φως. Αντίθετα από την ατμόσφαιρα στο Παρίσι, ο κ.Ζάεφ δέχθηκε θερμή υποδοχή στην Βιέννη κατά την συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τάχθηκε  υπέρ της ένταξης της π.ΓΔΜ στην Ε.Ε.

Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής Γαλλία και Ιταλία προωθούν την διαδικασία προσέγγισης όπως κατεγράφη και στην συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στη Ρώμη. Θέμα τα μεταναστευτικά ρεύματα όπως σημείωσε ο κ. Μακρόν και   επανέλαβε ότι «η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει εγωιστική στάση» και ότι στην Ιταλία, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, σε σύγκριση με πέρυσι, μειώθηκαν κατά 80%.

Ειδική αναφορά έγινε και για το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Lifeline, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα ανοικτά της Μάλτας με 234 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δεχθεί μέρος από τους ανθρώπους που διέσωσε το συγκεκριμένο σκάφος, αλλά «μειώνοντας τους κινδύνους των ταξιδιών αυτών, δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι των δουλεμπόρων».

Σήμερα έγινε γνωστό ότι το πλοίο της ΜΚΟ Lifeline « έλαβε άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και να μπορέσει να βρει προστασία, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών».

Παράλληλα, μιλώντας στην ιταλική βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί ότι πρέπει να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου διότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις.

Το άσυλο απειλεί την Γερμανική συμμαχία

Στο Βερολίνο η ατμόσφαιρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται για την Σύνοδο Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες. Ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δίνει περιθώριο στην Καγκελάριο έως την 1η Ιουλίου για να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών εισηγείται την άμεση επανέναρξή για επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ,  ενώ η Καγκελάριος προκρίνει «ευρωπαϊκές» λύσεις, έστω με διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ.

Η συνάντηση της «Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού», των επικεφαλής δηλαδή των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU, CSU, SPD)  η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών απέβη άκαρπη.

Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση συναντάται την Κυριακή για να αποφασίσει ένα θα αψηφήσει την Αγγελα Μέρκελ και θα εισαγάγει ελέγχους στα σύνορα.

Εάν ο Ζεεχόφερ θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του, πολλά μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Μέρκελ έχουν δηλώσει ότι θα την πιέσουν να τον παύσει. Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της 70ετούς συμμαχίας των δύο χριστιανικών ενώσεων της Γερμανίας και θα στερήσουν την Μέρκελ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα