back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Μακρόν με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Πάπα Φραγκίσκο εχθές στη Ρώμη και αυτό σχολιάστηκε από τα ιταλικά μέσα αφού θεωρήθηκε ότι ξεπέρασε την συνηθισμένη διάρκεια.

Εξίσου συζητήθηκε και η εκτός πρωτοκόλου κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν που ακούμπησε τον Πάπα φιλικά στον ώμο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους και μπροστά στις κάμερες. Ο  Μακρόν υπογράμμισε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και την Γαλλία, επανέλαβε μάλιστα πέντε φορές τον χαρακτηρισμό “ειδικοί δεσμοί”. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει επίσης την μεγάλη σημασία του νόμου για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας που, όπως είπε, “εξασφαλίζει για την καθένα την δυνατότητα να πιστεύει ή να μην πιστεύει”.

Το προσφυγικό στην ατζέντα

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε όμως – όπως αναμένονταν – και στο θέμα του προσφυγικού σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την συνεργασία της με τις λιμενικές αρχές της Λιβύης για να “μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές” αφού, κατά τον ίδιο, “το να κλείσει αυτή η οδός είναι το πιο αποτελεσματικό και συγχρόνως το πιο ανθρώπινο μέτρο”. Παραδέχτηκε ότι συζήτησε εκτενώς με τον Πάπα το ζήτημα αυτό στο σύνολό του, μετά και από το διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας με αφορμή το σωστικό πλοίο Aquarius μόλις πριν λίγες ημέρες.

 

Ιδιωτική συνάντηση με Κόντε

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης και μία σειρά κοινωνικών θεμάτων όπως η άμβλωση, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ή η ιατρικώς υποβοηθούµενη γονιµοποίηση. Κατά τις δηλώσεις του μάλιστα μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Μακρόν αποκάλυψε ότι την προηγούμενη ημέρα είχε μία “ιδιωτική συνάντηση” στη Ρώμη με τον Τζουζέπε Κόντε ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας. Ζούμε σε εποχές δύσκολες”, σημείωσε, συμπληρώνοντας όμως ότι “υπάρχει μία αξία που πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη, αυτή του σεβασμού των δικαιωμάτων”.

 

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα