back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Τσίπρας στο περιοδικό Le Point

Διαβάστε επίσης

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελλάδα, η Αναγέννηση» και 32 σελίδες αφιερωμένες στη χώρα μας, κυκλοφόρησε σήμερα το μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό «Le Point».

Την αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού συνυπογράφουν ο Ετιέν Ζερνέλ και ο Ρομέν Γκιμπέρ και προβάλλεται στο πρωτοσέλιδο με υπότιτλο «Αλέξης Τσίπρας: κανείς δεν το πίστευε».

Ο θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα

Θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα, ο πρωθυπουργός έθεσε σε εφαρμογή ένα θεαματικό σχέδιο λιτότητας. «Εξηγήσεις και εκμυστηρεύσεις», γράφει το Le Point.

Le Point, εξώφυλλο 28/06/2018Σε ερώτηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αν είναι ευτυχισμένος (ο πρωθυπουργός) από τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ευτυχισμένος… είναι δύσκολο να το πει κανείς, πάντως σίγουρα ευτυχέστερος απ’ ότι πριν» και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι η χώρα μου πάει καλύτερα και ότι οι δύσκολες επιλογές των τελευταίων χρόνων δίνουν τους καρπούς. Οι γενναίες αποφάσεις χρειάζονται χρόνο για να αποκαλύψουν την αξία τους. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και νάμαστε εκ νέου στην κανονικότητα. Αλλά, αν κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται. Πριν το δημοψήφισμα, η χώρα μου ήταν σε παγίδα. Οι πιστωτές δεν μας άφηναν κανένα περιθώριο μου ζητούσαν τεράστιες θυσίες, εκπληκτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς χρήματα. Αποφασίσαμε την οργάνωση του δημοψηφίσματος για να επιστρέψει η Ελλάδα στα πράγματα και να ανακτήσει μια δύναμη στη διαπραγμάτευση.»

Στην παρατήρηση ότι για κάποιον που δηλώνει αριστερός, οι μεταρρυθμίσεις ήταν μάλλον ριζοσπαστικές, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Βρισκόμουν σε ένα μόνιμο δίλημμα, ανάμεσα στην προστασία των πιο αδύναμων και την πραγματικότητα των δημόσιων λογαριασμών. Αυτό όμως που με οδήγησε μέχρι τέλους ήταν ο φόβος για ένα Grexit. Θα ήταν η σίγουρη καταστροφή για τους πιο αδύναμους. Σε μια πτώχευση, οι πλούσιοι μπορούν πάντα να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι σε ασφάλεια. Οι πιο αδύναμοι όμως κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα. Το Grexit ήταν για μένα η κόκκινη γραμμή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, τελικά όμως ήταν υπέρ των πιο ευάλωτων. Μερικές φορές πρέπει να ξέρει κανείς να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, κόντρα στα στερεότυπα επίσης».

Στο ερώτημα σχετικά με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για ένα υψηλό πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν να διατηρήσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% και να προστατεύουμε ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους».

Κόντρα στο κύμα

Σαν παράδειγμα τέτοιων αποφάσεων κόντρα στο κύμα, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε την τελευταία του απόφαση για την ονομασία «Βόρειος Μακεδονία». Εξήγησε ότι «Πολλές εθνικιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν την απόφαση αυτή. Θα ήταν εύκολο να παίξει κανείς με τα συναισθήματα των Ελλήνων. Το αρνήθηκα όμως, προτίμησα να κοιτάξω πιο μακριά: σκέφθηκα το καλό της περιοχής.
Σε άλλο ερώτημα για το εάν υποστηρίζει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, απάντησε:

«Φυσικά! Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Μερικοί είναι σκεπτικοί, ειδικά οι Γερμανοί. Η Ευρώπη όμως θα είναι καλύτερα όταν οι φίλοι μας Γερμανοί συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και άλλα Κοινοβούλια στην Ευρώπη ικανά να εκφραστούν όπως το γερμανικό Κοινοβούλιο. Βεβαίως το πολιτικό κόστος είναι σημαντικό, αλλά το να είσαι επικεφαλής απαιτεί την αποδοχή αυτού του κόστους για το καλό των λαών της Ευρώπης».

«Mea culpa, Monsieur Tsipras !»

Στο editorial, το οποίο φέρει τον τίτλο «Λάθος μου, κύριε Τσίπρα!», ο Ετιέν Ζερνέλ, ζητεί συγγνώμη από τον Έλληνα πρωθυπουργό και γράφει, μεταξύ άλλων:

Το editorial του Le Point

 

«Ήταν 9 Ιουλίου του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν στο εξώφυλλο του περιοδικού μας με τον τίτλο «Τσαρλατάνοι εναντίον Ευρώπης». Το όνομά του συνδέθηκε με αυτά των Πάμπλο Ιγκλέσιας, Μαρίν Λε Πεν και Ζαν-Λικ Μελανσόν. Όσο για τον Τσίπρα – και μόνο γι αυτόν – οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, η λέξη (τσαρλατάνος) ήταν λίγο ισχυρή … Μπλοφαδόρος, ναι. Πανούργος, σίγουρα. Αλλά τελικά, ο Τσίπρας δεν πούλησε αέρα».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα