back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βέτο της Ιταλίας στη Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε επίσης

Νωρίς το μεσημέρι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να βάλει βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων των ευρωπαίων ηγετών. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, το Politico επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, σημείωνε ότι η Ιταλία θα μπλοκάρει το σύνολο του κειμένου συμπερασμάτων και όχι μόνο την ενότητα που σχετίζεται με το μεταναστευτικό.

Δεν άργησε να βγει και η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το βέτο που ανέφερε ότι ένα κράτος – μέλος «διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων» και κατέληγε ότι έτσι προς το παρόν «δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου και έτσι αναμένουμε την αυριανή και τελική συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν από νωρίς στοχευμένες διαρροές υπενθυμίζοντας ότι «όταν μία βάρκα φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη» και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ιταλία επιθυμεί όσοι μετανάστες φτάνουν στις ακτές της να μοιράζονται σε όλες τις χώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν και άλλοι συμμετέχοντας στην Σύνοδο σήμερα

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των χωρών του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το Δουβλίνο και να βρούμε «ένα άλλο νέο σύστημα που θα βασίζεται στην ισότητα και την αλληλεγγύη». Και ο Αντόνιο Ταγιάνι όμως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του αναφέρθηκε στη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου» και την αντικατάστασή του από «νέες προτάσεις που είναι πολύ καλύτερες από ότι προβλέπει το Δουβλίνο».

Μπαίνοντας στην Διάσκεψη ο Τζουζέπε Κόντε εκτός από το ενδεχόμενο βέτο, είχε αναφερθεί και στην πρόταση της χώρας του λέγοντας ότι την θεωρεί λογική. Υπογράμμισε δε ότι η Ιταλία στο ζήτημα του μεταναστευτικού «δεν θέλει λόγια αλλά πράξεις για την μετανάστευση». Θυμίζουμε ότι η Ιταλία εκτός των άλλων, ζητάει και την αποδέσμευση ενός ποσού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Αφρική, ενώ δείχνει να συμφωνεί με την παράλληλη αποδέσμευση ενός δεύτερου πακέτου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα