back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρυξέλλες: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής (upd)

Διαβάστε επίσης

Η “Μητέρα των Συνόδων” όπως αναφέρει σήμερα το politico διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συζητήσουν το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit και τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωζώνη, κυρίως αυτήν του κοινού προϋπολογισμού.

Διαβάστε εδώ τι αναφέρει σήμερα ο διεθνής τύπος και ποιες οι προσδοκίες αλλά και οι ανησυχίες ενόψει της Συνόδου.

 

18.20 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μιλώντας νωρίτερα με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι δεν πιστεύει σε έναν διαχωρισμό Δύσης και Ανατολής και ότι σέβεται την ειλικρίνεια των επικεφαλής των κυβερνήσεων του Βίζενγκραντ. Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να πείσει τους ομολόγους του ότι το σύστημα που επιβάλει η συμφωνία του Δουβλίνου πρέπει να μείνει πίσω και ότι σήμερα χρειάζεται ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στην ισότητα και την αλληλεγγύη.

18.15 Από την άφιξη του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς

18.10 Η σημερινή συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα είναι περισσότερο επικεντρωμένη στο τυπικό – δηλαδή στο χρονοδιάγραμμα – παρά στην ουσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο ίδιος έκρινε ως μη ρεαλιστική την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ που θέλει ο προϋπολογισμός να τρέξει άμεσα, δηλαδή από το 2012 έως το 2027. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν πριν τις επόμενες ευρωεκλογές των Μάιο αλλά, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, κανένας ηγέτης καμίας χώρας δεν συμφωνεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα.

18.00 Άφιξη Αλέξη Τσίπρα

17.35 Συνέντευξη τύπου του Αντόνιο Ταγιάνι: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαμε μία εις βάθος συζήτηση σχετικά με την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου». Σημείωσε επίσης ότι αυτό που πρέπει είναι «να εργαστούμε στην Αφρική και στα Βαλκάνια» και ότι «οι νέες προτάσεις είναι πολύ καλύτερες από ότι προβλέπει το Δουβλίνο».

17.20 Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν πρόκειται τόσο για μία μεταναστευτική κρίση αλλά για μία πολιτική κρίση, αφού όπως θύμισε οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη είναι μειωμένοι. «Έχουμε μία πολιτική κρίση γιατί τα κόμματα που είναι κατά των μεταναστών και υπέρ του λαϊκισμού έχουν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές», εξήγησε.

17.10 Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, εισερχόμενος στο κτήριο δήλωσε ότι η μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί περισσότερο και τα σύνορα να προστατευτούν επίσης περισσότερο. «Υπάρχουν λύσεις αλλά πρέπει να αποφασίσουμε για μία φορά τι θέλουμε να κάνουμε γιατί αλλιώς οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

16.55 Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι η Γαλλία θα προωθήσει την ιδέα κλειστών κέντρων μέσα στην Ε.Ε. «Πρέπει να έχουμε ελεγχόμενα κέντρα», είπε, θυμίζοντας αυτό που συμβαίνει στις ιταλικές ακτές όπου «αιτούντες άσυλο και μετανάστες φτάνουν, καταγράφονται – αν καταγράφονται – και μετά φεύγουν χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος». Εξέφρασε ωστόσο την διαφωνία της με την ιδέα τέτοια κέντρα να γίνουν στις νότιες ακτές της Μεσογείου, λέγοντας ότι «ποια χώρα του Νότου θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο; Εγώ δεν ξέρω καμία!».

16.50 O Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φτάνοντας είναι λακωνικός στις δηλώσεις του όπως φαίνεται στο βίντεο από ανέβασε η δημοσιογράφος του Politico, και υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

16.40 Με αφορμή τον σημερινό αγώνα Βέλγιο – Αγγλία στο Μουντιάλ, ο Βέλγος πρωθυπουργός χάρισε στην Τερέζα Μέι την μπλούζα της Εθνικής του Ομάδας

 

16.35 Η Τερέζα Μέι ήταν σύντομη στις δηλώσεις της και μιλώντας για το Brexit που βρίσκεται και στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ καλή πρόοδος». «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό από ότι μέχρι πρόσφατα», πρόσθεσε.

16.30 Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι οι αξίες της Ε.Ε. για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελεύθερη μετακίνηση δεν θα πρέπει να την εμποδίζουν από το να είναι πιο αποτελεσματική και να προστατεύει καλύτερα τα σύνορά της. «Αν τα σύνορα προστατεύονται καλύτερα, η συζήτηση για την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. θα είναι και πιο εύκολη», πρόσθεσε.

16.28 Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ κάνει δηλώσεις.

16.25 Η πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ, φτάνοντας στο κτήριο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι και να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις». «Πρέπει να κρατήσουμε την Σένγκεν. Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σήμερα μαζί. Χρειαζόμαστε καλή συνεργασία με τις τρίτες χώρες και είναι σημαντικό να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης», τόνισε.

16.20 Ο Μαρκ Ρούτερ, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ήταν αυτός που έμεινε περισσότερη ώρα μαζί με τους εκπροσώπους του τύπου κατά την είσοδό του στη Σύνοδο και απάντησε έτσι σε αρκετές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Επέμεινε ότι η Ε.Ε. δεν ήταν έτοιμη για την επόμενη μεταναστευτική κρίση και θα πρέπει να είναι πια έτοιμη να ξοδέψει χρήματα εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων για να λύσει το πρόβλημα. «Όταν υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στα εξωτερικά μας σύνορα, θα είναι ευκολότερο να συμφωνήσουμε και μεταξύ μας», ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξουν συμφωνίες με τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και άλλες χώρες ώστε «να πάρουν πίσω τους οικονομικούς μετανάστες», ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτές θα είναι περίπλοκες και δύσκολες συμφωνίες.

16.15 Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο στην συνάντηση Μακρόν με τους ηγέτες των χωρών του Βίζενγκραντ υπήρξε μία «καλή αρχή» αλλά υπάρχει «δυσκολία στις λεπτομέρειες». «Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση είναι εποικοδομητική», σημείωσε.

16.00 Ο Τζουζέπε Κόντε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

15.28 Συνάντηση του Αντόνιο Ταγιάνι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης

https://twitter.com/EP_President/status/1012319464250068992

 

15.55 Ξεκίνησε η συνάντηση Μακρόν με τους ηγέτες των χωρών Βίζενγκραντ. Νωρίτερα ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε ζητήσει να υπάρχουν ισχυρές κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας. Σημείωσε επίσης ότι οι χώρες του Βίζενγκραντ θα υποστηρίξουν μαζί με τον Μακρόν τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. καθώς «δεν θα πρέπει να έχουμε μία ένωση δύο ταχυτήτων σε οικονομικά ζητήματα».

 

15.50 Φεντερίκα Μογκερίνι: “Δεν πρέπει να πανικοβαλόμαστε, οι αριθμοί είναι πλήρως διαχειρίσιμοι. Οι πολιτικές μας άρχισαν να παράγουν αποτελέσματα και τώρα πρέπει να διατηρηθούν”.

15.40 Άφιξη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

15.31 Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δηλώνει ότι είναι παρόν εδώ και 8 χρόνια σε Συνόδους που χαρακτηρίζονται κρίσιμες. “Είναι μία σημαντική συνάντηση και τίποτα παραπάνω”, επιμένει.

15.30 Ο Ντόναλντ Τουσκ στο πλευρό του Ζόραν Ζάεφ δηλώνει ότι “σε μόλις λίγες ώρες περιμένω οι ηγέτες της Ε.Ε. να πάρουν μία απόφαση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ”. «Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» είπε και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους. Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ σχολίασε ότι η Ε.Ε. αναγνώρισε τη «μεταστροφή» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του σε μόλις ένα χρόνο και συμφώνησε να δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. «Το αξίζαμε» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του. Τέλος, τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που κατά μέσο όρο κρατά επτά χρόνια και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

15.20 Τζουζέπε Κόντε: “Η Ιταλία έχει επεξεργαστεί μία πρόταση για το μεταναστευτικό για την Σύνοδο αυτή που ταιριάζει με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας χρειάζεται συγκεκριμένες αποδείξεις αλληλεγγύης, χρειάζεται πράξεις και όχι μόνο λόγια”.

15.17 Άνγκελα Μέρκελ: “Μπορούμε να δούμε την πρόταση για να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης έξω από την ευρωπαϊκή επικράτεια. Πρέπει να προηγηθεί διάλογος με σεβασμό με τις τρίτες χώρες, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τέτοια μέτρα μόνοι μας”.

15.15 Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ καλωσορίζει την Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Bloomberg. Σε δηλώσεις του ο Μπετέλ χαρακτήρισε “αδιανόητο ένα βαυαρικό κόμμα να αποφασίζει πως θα λειτουργήσει η Ευρώπη”

15.10 Ο Εμανουέλ Μακρόν μπαίνει βιαστικά και χωρίς να απαντήσεις σε ερωτήσεις. “Θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση στην βάση του γαλλο-γερμανικού διαλόγου”, αρκέστηκε να πει και συμπλήρωσε “θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε σε ευρωπαϊκές λύσεις συνεργασίας;”. Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη οι λέξεις – κλειδί για κάθε συζήτηση και κάθε συμφωνία που μπορεί να προκύψει, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

15.08 Σε ερώτηση αν θα βάλει βέτο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Όρμπαν απάντησε ότι “αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα”.

15.07 Βίκτορ Όρμπαν: “Πιστεύω ότι ο κόσμος ζητάει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι όχι άλλοι μετανάστες, άρα σταματήστε τους. Και το δεύτερο είναι αυτοί που βρίσκονται ήδη εδώ, να φύγουν και να γυρίσουν πίσω”.

15.05 Όπως μεταδίδει το politico ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπήκε πριν λίγο στο κτήριο

15.00 Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφος εισερχόμενος στην Σύνοδο, επέμεινε ότι η χώρα του θα απορρίψει κάθε συζήτηση για μετακινήσεις προσφύγων που θα τεθεί σαν μέρος της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Γερμανία. Η ασφάλεια των συνόρων μας αλλά και η κυρίαρχη πολιτική της Πολωνίας πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε.

14.45: Στις 3 ώρα Ελλάδος ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, με τους ηγέτες των χωρών του Βίζεγκραντ: Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία.

 

Επιμέλεια: Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα