Search

2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας στο ΚΠΙΣΝ: Μία γιορτή νέων ιδεών που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στις πόλεις

1279

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δόθηκε η έναρξη του 2ου Μαραθωνίου Καινοτομίας City Challenge Crowdhackathon #smartcity2, χθες Πέμπτη 28 Ιουνίου, που διοργανώνεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).

Φιλόδοξοι startuppers, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, μέντορες, εθελοντές, μαθητές, απλός κόσμος συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή γιορτή καινοτομίας που έχει στο επίκεντρο την πόλη. Συμμετέχουν περίπου 128 ομάδες προγραμματιστών και ανθρώπων από τους χώρους του design, της επικοινωνίας και της επιχειρηματικότητας από όλη την Ελλάδα και πάνω από 400 διαγωνιζόμενοι. Μέσα σε 4 ημέρες θα πρέπει να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτου εμπειρίας, γνωστικού υπόβαθρου ή σπουδών με κοινό χαρακτηριστικό τον ενθουσιασμό και το πάθος για δημιουργία συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για να βάλουν τις ιδέες τους στο τραπέζι και να δημιουργήσουν «έξυπνες» εφαρμογές για «έξυπνες» πόλεις. Στο τέλος του Μαραθώνιου, την Κυριακή 1 Ιουλίου, θα τις παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή, που αποτελείται από 12 υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών προερχόμενων από τους χορηγούς, καθώς και τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Πάνω από 90 μέντορες από τους Δήμους, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα θα είναι δίπλα τους για να τους στηρίξουν, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και κααθοδήγηση. Στο τέλος, στις ομάδες που θα διακριθούν για τις καλύτερες ιδέες και υπηρεσίες – εφαρμογές, η ΚΕΔΕ θα προσφέρει σημαντικά χρηματικά έπαθλα και άλλα δώρα συνολικής αξίας 40.000€. Σημειώνεται ότι ο Μαραθώνιος υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας Crowdpolicy.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Μαραθωνίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως πρόκειται για μία διοργάνωση που πλέον έχει καταστεί θεσμός, συμβάλλοντας δημιουργικά στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας.

 

Γ. Πατούλης: «Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες»

«Είναι η δική μας συνεισφορά, αλλά όχι η μοναδική, σε ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε ως χώρα και ως κοινωνία», τόνισε ο κ. Πατούλης. Επισήμανε παράλληλα πως ο στόχος είναι η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των μηχανισμών των Δήμων προς μια νέα κατεύθυνση: «Δεν μπορεί κατά την άποψή μας να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει τοπική ανάπτυξη. Η χώρα δεν θα βγει από το τέλμα της κρίσης αν δεν καταφέρει να αξιοποιήσει τα καλύτερα μυαλά της, αν δεν δώσει χώρο και ευκαιρίες στη νέα γενιά μας, την πιο μορφωμένη γενιά που είχε ποτέ η Ελλάδα, να δημιουργήσει».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του κράτους, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικής κοινότητας προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα ως μία χώρα καινοτομία. Χρειάζεται όμως κι ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα θέτει ξεκάθαρες προτεραιότητες, συμπλήρωσε.

«Δεν αξίζει η Ελλάδα να είναι χαμηλά», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν σε σχέση με τη θέση της χώρας μας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σύμφωνα με αυτά στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρέθηκε στην 27η θέση από την 26η στην οποία ήταν, ενώ καταλαμβάνει την 24η θέση στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως ο Μαραθώνιος Καινοτομίας, για έξυπνες πόλεις, προκειμένου να αναστρέψει τα αρνητικά αυτά δεδομένα και να υποστηρίξει νέες δημιουργικές ομάδες που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την προώθηση καινοτόμων και χρήσιμων εφαρμογών που βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων. «Δεν θα αρκεστούμε στο ρόλο του παθητικού θεατή», σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Μέσω του Innovation Lab που ετοιμάζουμε, αυτές οι εφαρμογές να βρουν άμεση εφαρμογή στους Δήμους, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους και την τεχνολογική τους ετοιμότητα».

Στην τελετή έναρξης του Μαραθωνίου την οποία παρακολούθησαν οι συμμετέχουσες ομάδες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί και η Διευθύντρια Εμπορικής Λειτουργίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Σ. Καραντούμη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Τσιάμης.

Αμέσως μετά την ομιλία του Γιώργου Πατούλη, τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Ιδρυτής της Crowdpolicy, ο οποίος παρουσίασε τη διαδικασία του Μαραθωνίου για τους συμμετέχοντες, τα κριτήρια αξιολόγησης και βασικές οδηγίες.

Στην συνέχεια οι διαγωνιζόμενοι πήραν τις θέσεις τους κι έβαλαν μπρος για την υλοποίηση των ιδεών τους.

Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθούν και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν workshops για τις έξυπνες πόλεις, θα παρουσιάστουν οι δράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό.

Αύριο, Σάββατο 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις των 33 ομάδων από τις 80, που διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό, ενώ θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον workshop για blockchain για παιδιά.

Ο Μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1 Ιουλίου με τις παρουσιάσεις των ομάδων και τις βραβεύσεις.

Δείτε το συνολικό πρόγραμμα του Crowdhackathon

Νάντια Σκεπετάρη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *