back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Βίτσας για μεταναστευτικό: «Η Ευρώπη δεν ήθελε να προχωρήσει σε τέλεια σύγκρουση»

Διαβάστε επίσης

Ανακουφισμένος από τη συμφωνία δήλωσε στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι στα συμπεράσματα υπάρχει πολλές φορές … το εθελοντικό. «Η Ευρώπη δεν ήθελε να προχωρήσει σε τέλεια σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι το ζήτημα με τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης δεν αφοράν την Ελλάδα καθώς στην χώρα μας έταζε κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και την ενδοχώρα, ενώ τάχθηκε προσωπικά κατά των κλειστών κέντρων. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες και φτωχοί, δεν είναι εγκληματίες για τους κλείσουμε μέσα», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιστροφών στην Τουρκία επεσήμανε ότι οι αναφορές που μπήκαν για την Τουρκία έγιναν με πρωτοβουλία της Ελλάδας: «Στο ζήτημα των επιστροφών, με βάση την κοινή δήλωση, θα πρέπει να υποτάσσεται στις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή στις διαδικασίες εξέτασης του ασύλου. Δεν θα είναι «έρχεται και τον διώχνεις», αυτά είναι απαράδεκτα. Άρα εμείς προσπαθούμε με το νέο νόμο που ψηφίσαμε στις 15 Μαΐου, αλλά και παίρνοντας διοικητικά μέτρα -όπως αύξηση προσωπικού και διερμηνέων- να ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτές τις υποθέσεις, ώστε αυτοί που είναι να πάρουν άσυλο να παίρνουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας και αυτοί που είναι να επιστρέψουν να επιστρέφουν».

Όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «μέσα στον έναν μήνα που ισχύει ο νόμος έχει επιταχυνθεί πάρα πολύ η διαδικασία, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο εργαλείο το οποίο έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και το χρησιμοποιούσαμε: οι εθελοντικές επιστροφές».

«Δηλαδή, κάποιος που φτάνει και καταλαβαίνει ότι το ταξίδι του είναι μάταιο και επιλέξει να επιστρέψει οικεία βούληση στη χώρα του παίρνοντας ένα ποσό σημαντικό για τη χώρα καταγωγής του», εξήγησε.

«Άνοιξε η διαδικασία και των επανενώσεων των οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία»

Για τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν της δήλωσης του πρωθυπουργού περί επιστροφής αιτούντων άσυλου από τη Γερμανία ο κ. Βίτσας είπε: «Άνοιξε η διαδικασία και των επανενώσεων των οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Πολύ σημαντικό θέμα το οποίο χωρίς να έχει καταργηθεί -όπως δεν είχαν καταργηθεί και οι επιστροφές Δουβλίνου- δεν λειτουργούσε».

Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

Για τα δύο ζητήματα που δεν κατάφερε η Αθήνα να επιτύχει, την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου και την αναθεώρηση του Δουβλίνου είπε: «Αυτό που απαντήθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων είναι η συνεχής προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε το Δουβλίνο 4 και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα επανεξεταστεί η κατάσταση τον Οκτώβριο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί σ’ αυτό το δίπολο η λογική της μεγάλης εικόνας, των περισσότερων Ευρωπαίων είναι η “προχώρησε τη συζήτηση και ολοκληρώνουμε αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2018 το Δουβλίνο 4”». Πρόσθεσε πως «η λογική των χωρών του Βίζεγκραντ συνεπικουρούμενη από μία- δύο άλλες χώρες έλεγε “δεν συζητάμε καθόλου για Δουβλίνο 4”, κάτι που σημαίνει χάος».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα