back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μαξίμου: Τι εξασφάλισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα τηρώντας στάση αρχών και αξιών και έχοντας έμπρακτα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν συνέβαλε καθοριστικά ώστε να μπει φρένο σε μια βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις, που θέλουν μια Ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, που συνιστά άλλωστε μια ευρωπαϊκή πρόκληση και στις δυνάμεις, που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του συμμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στην χθεσινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν -σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί- απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Visegrad, και οδηγούν σε μια Ευρώπη φρούριο.

Η Ιταλία παρά τις αρχικές ενστάσεις της, σε μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, εν τέλει προσχώρησε σε αυτή τη λογική.

Οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν

Αρχικά, στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.

Ακολούθως η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και τη defacto δημιουργία ενός μικρού Schengen.

Επίσης, απετράπη η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση να μετατεθεί στις Καλένδες με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούντο – μετά τις ευρωεκλογές του 2019 να αποτύχει.

Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο εξασφαλίστηκαν τα εξής:

1. Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.

2. Τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

3. Τα Συμπεράσματα επίσης τονίζουν ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

Β. Παπαδόπουλος: Η Ευρώπη εμφανίζεται χωρίς ενιαία πολιτική και βαίνει προς μία διαμερισματοποίηση

Τον κίνδυνο γκετοποίησης και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας επεσήμανε ο πρώην γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και τις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, ενώ σχετικά με την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε: «Δεν βλέπω καμία συμφωνία. Όλα είναι σε εθελοντική βάση. Περισσότερη σημασία έχουν οι παράλληλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Μέρκελ. Αυτό που βγήκε είναι ότι οι χώρες υποδοχής θα φτιάξουν ελεγχόμενα κέντρα σ’ όλη την Ελλάδα, όπως αυτά που είναι στα νησιά».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «στην Σύνοδο επικράτησε η άποψη των χωρών του Βίζεγκραντ ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι σε εθελοντική βάση κι αυτή από τις πρόθυμες χώρες που καλούνται να δημιουργήσουν τα Κέντρα Υποδοχής. Η Ευρώπη εμφανίζεται χωρίς ενιαία πολιτική και βαίνει προς μία διαμερισματοποίηση, η οποία οδηγεί σε διμερείς συνεννοήσεις. Τόσο η προοπτική της Ευρώπης όσο και του προσφυγικού ήταν η ενοποίηση των πολιτών, αλλά τελικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι πίσω από την συμφωνία το μείζον για την χώρα μας είναι η κάλυψη των δαπανών από Ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Όσο για την χώρα μας ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Τα κέντρα φιλοξενίας δημιουργήθηκαν ως προσωρινές δομές, αλλά τελικά δεν θα είναι προσωρινά. Έγιναν κάτω από έκτακτες συνθήκες στην ενδοχώρα, όπως αυτό στην Ειδομένη και οι επιλογές δεν ήταν καλές. Απ’ ότι φαίνεται αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί.

Η δίοδος προς την Ευρώπη έκλεισε τώρα, οι πρόσφυγες δεν θα φεύγουν. Ο πρωθυπουργός ζητά ανταλλάγματα ειδικά σε ότι αφορά την επανένωση οικογενειών και κυρίως από την Μέρκελ για να διευκολυνθεί το πέρασμα στη Γερμανία και να βρίσκουν τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά τέτοιες συμφωνίες είναι σε διμερές επίπεδο. Έτσι, ενώ μιλάγαμε για σταδιακή ένταξη των προσφύγων φοβάμαι ότι τα κέντρα θα παραμείνουν για χρόνια και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος γκετοποίησης».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα