back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποτάμι: Επανεκκίνηση με ερωτηματικά…

Διαβάστε επίσης

Η δεύτερη απόπειρα του Ποταμιού να ξεχωρίσει ως η πλέον φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική εγχώρια πολιτική δύναμη ξεκίνησε ήδη εδώ και λίγες ώρες, μετά την επισημοποίηση της απόχωρησης του από το Κίνημα Αλλαγής. Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση της ΜΕ.ΣΥ.Α, κατά την οποία δεν έλειψαν και οι εντάσεις, τα μέλη του οργάνου στήριξαν με ευρεία πλειοψηφία ( 97 υπέρ – 16 κατά – 5 λευκά ) την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για απεμπλοκή του κόμματος του από το νέο φορέα. «Κάτι δεν πάει καλά στο Κίνημα Αλλαγής, η ηγεσία του επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος, η μεταρρυθμιστική άπνοια, όμως, δεν ταιριάζει στο Ποτάμι» τόνισε στην ομιλία του, που έριξε την αυλαία της συμπόρευσης Ποταμιού – ΚΙΝΑΛ ο κ. Θεοδωράκης. Αιτιολογώντας την απόφαση του, ο επικεφαλής του κόμματος επέμεινε πως δεν μπορούσε να αποδεχθεί τα τελεσίγραφα της μετατροπής του μέχρι πρότινος Πολιτικού Συμβουλίου των 6 σε συμβουλευτικό όργανο, αλλά και την ευθυγράμμιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος με την αριθμητικά μεγαλύτερη αντίστοιχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για δύσκολή, πλην όμως αναγκαία πολιτική επιλογή, ώστε να μην απαξιωθεί το Ποτάμι και να διαλυθεί μέσα στις έριδες το ΚΙΝΑΛ. «Δεν μπορώ να καθυστερώ άλλο την αλήθεια, η σημαία παλαιομοδίτικου κόμματος, που υψώθηκε στο ΚΙΝΑΛ είναι συνταγή αποτυχίας, δεν υπάρχει ασφαλέστερο καταφύγιο του προοδευτισμού από το Ποτάμι» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεχείρησε να απορρίψει ως κατασκευασμένα τα σενάρια, που έφεραν τον ίδιο ή το κόμμα του σε σύμπλευση είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, είτε με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τα συγκεκριμένα σενάρια αποσκοπούν στην μείωση της επιρροής μας, το Ποτάμι δεν θα γίνει ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας» ξεκαθάρισε και υιοθετώντας πιο προσωπικό τόνο υπογράμμισε: «Δεν με δελεάζει να είμαι βουλευτής Επικρατείας, ούτε σε κόμμα αριστερά του Ποταμιού, ούτε σε κόμμα δεξιά του Ποταμιού».

Για την επόμενη ημέρα του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε για την ανάγκη οργανωτικής ανασυγκρότησης, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους όσοι εγκατέλειψαν το Ποτάμι στο μεσοδιάστημα . Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την διεξαγωγή εκλογικού Συνεδρίου για τον προσεχή Οκτώβριο, όπου θα αποφασιστεί και η νέα ηγεσία του κόμματος: «Έχω αποδείξει πως δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα, το σώπασε και απόλαυσε δεν με δελεάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημειώσε πως στο προσεχές Συνέδριο θα αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες του κόμματος, ενώ επανέλαβε πως θα είναι ευπρόσδεκτες όσες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, επιθυμούν να εμπλακούν σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Σεβαστουπόλεως για τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος. Εντός του μήνα, ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε πως θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίες για τον καταρτισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων του κόμματος.

Οι υπόλοιποι 5 βουλευτές του κόμματος στήριξαν με το δικό του σκεπτικό ο καθένας είναι η αλήθεια την πρόταση του κ. Θεοδωράκη για απεμπλοκή του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Μεταξύ αυτών, που διεφώνησαν με την απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού, ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο πρώην γγ Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, η Αθηνά Δρέττα και ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά» Παναγιώτης Βλάχος.

«Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς, που θέλουν και μπορούν, αντέδρασε λίγη ώρα μετά την ομιλία Θεοδωράκη το Κίνημα Αλλαγής. Στην ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει πως «αμφιθυμίες, μπρος – πίσω και μετέωρα βήμα δεν βοήθησαν» καθώς και ότι «προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση στο νέο φορέα» ενώ διαμηνύεται πως «όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο πως θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης». Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται πως ο νέος φορέας είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδριτών του και ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο Συνέδριο του Μαρτίου αποτυπώθηκε πως το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου.

Σπύρος Μουρελάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα