back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμβιβασμός στο Βερολίνο – Δημιουργία κέντρων-τράνζιτ στα βαυαροαυστριακά σύνορα

Διαβάστε επίσης

11.18 Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ανακοίνωσαν συμφωνία. “Έχουμε συμφωνία. Παραμένω υπουργός Εσωτερικών”, δήλωσε ο Χορστ Ζέεχοφερ, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα.

22.16 Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και την Bild, ο Ζέεχοφερ παραμένει ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφώνησαν την δημιουργία των λεγόμενων κέντρων-τράνζιτ κοντά στα βαυαροαυστριακά σύνορα. Πρόκειται για απομονωμένα κέντρα στα οποία οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται με ταχεία διαδικασία. Σε περίπτωση απορριπτικής απάντησης ή καταγραφής τους σε άλλο κράτος οι αιτούντες θα επιστρέφουν άμεσα στη χώρα εισόδου.

21.03 Στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών φαίνεται να δηλώνουν ότι στόχος τους είναι η διατήρηση της συνοχής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο αδελφών κομμάτων.

20.53 Η Αντρέα Νάλες διαψεύδει ότι το κόμμα της εξετάζει το σχέδιο του Ζέεχοφερ για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι για το SPD ισχύει ό,τι περιλαμβάνεται στην κυβερνητική συμφωνία.

19.05 Η συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών στο Konrad-Adenauer-Haus, τα κεντρικά γραφεία του CDU στο Βερολίνο, ξεκίνησε.

18.45 Σε συνεντευξη που παραχώρησε ο Χορστ Ζέεχοφερ στη Süddeutsche Zeitung και δημοσιεύτηκε πριν από λίγο, δήλωσε: “Δεν θα επιτρέψω να με αποπέμψει μία καγκελάριος η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα”, ενώ συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι αδιανόητη. “To άτομο που βοήθησα να ανέβει στη σέλα, τώρα θέλει να με πετάξει κάτω από αυτή”, είπε χαρακτηριστικά.

18.05 Αυτή την ώρα συναντώνται για μία ακόμη φορά η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζέεχοφερ αρχικά υπό το βλέμμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γραφείο του στο μπούντεσταγκ. Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός χαίρει σεβασμού και των δύο πλευρών και φαίνεται ότι κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Θα ακολουθήσουν πολλαπλές συναντήσεις της επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο αδελφών κομμάτων.

Προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιου στην οποία συμμετείχε και η καγκελάριος. Απουσίαζε ο Ζέεχοφερ, καθώς βρισκόταν καθοδόν από το Μόναχο ενόψει της συνάντησής του με την καγκελάριο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνδερίαση του προεδρείου και της κεντρικής επιτροπής των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εκπονούν δικό τους πρόγραμμα πέντε σημείων για την πολιτική χορήγησης ασύλου. Η επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες, κάλεσε εκ νέου Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές να λύσουν το εσωτερικό τους πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι η υπομονή της εξαντλείται, παρότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με αυτή την κυβέρνηση.

Συμβιβαστική διάθεση

Η συμβιβαστική διάθεση πάντως δεν λείπει και από τις δύο πλευρές: o Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, δήλωσε αισιόδοξος ότι απόψε θα βρεθεί λύση. Στελέχη του CDU διαμηνύουν από το πρωί ότι έχουν ίδιους στόχους με το CSU, ενώ ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU κάλεσε σε ενότητα. Και ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, επεσήμανε ότι το κόμμα του έχει συμβιβαστική διάθεση και ότι δεν θέλει να αμφισβητήσει την κυβέρνηση.

O Χορστ Ζέεχοφερ φαίνεται να έχει μετατρέψει σε προσωπική του υπόθεση τη διαμάχη με το αδελφό κόμμα και την καγκελάριο για την μεταναστευτική πολιτική, μάλιστα υπονόησε ότι η πιθανή παραίτησή του στην πραγματικότητα θα είναι υποχώρηση στην καγκελάριο, ότι θα θυσιάσει εαυτόν για την ενότητα της Χριστιανικής Ένωσης.

Πιθανά σενάρια:

1. Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με το SPD. Η Μέρκελ όμως είχε καταστήσει σαφές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης ότι δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει αυτή την οδό.

2. Σχηματισμός νέου συνάσπισμού με τους Πρασίνους, οι οποίοι δεν ξέρουμε τί στάση θα κρατήσουν, ή τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι τον Οκτώβριο οδήγησαν με την αποχώρησή τους στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικα. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο η Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος.

3. Πρόταση μομφής κατά της Μέρκελ, δεδομένου ότι θα έχει χάσει την πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Σχεδόν απίθανο αυτό το σενάριο, δεδομένων των τεράστιων διαφορών που χωρίζουν τα κόμματα.

4. Διεξαγωγή νέων εκλογών χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ που θα παρέτειναν επί μήνες την αβεβαίοτητα σε Γερμανία και Ευρώπη, πλήττοντας δημοσκοπικά σίγουρα Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα