back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου

Διαβάστε επίσης

Η ζωή της Πηνελόπης Δέλτα και το κρυφό πάθος της για τον Ίωνα Δραγούμη ενέπνευσαν τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο στη συγγραφή του 10ου μυθιστορήματος του, που απέσπασε το βραβείο αναγνωστών Public το 2018.

«Μια μέρα είδα την πόρτα του κήπου ανοιχτή και βγήκα στο δρόμο. Είχα χαρά μεγάλη που βρέθηκα στ’ ανοιχτά. Μου φάνηκε ξαφνικά ο κόσμος όλος δικός μου. Δεν είχα μπροστά μου κάγκελα και περικοκλάδες που σταματούν το μάτι».

Με αυτό το πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα από το «Μάγκα», το μυθιστόρημα για παιδιά της Πηνελόπης Δέλτα, ξεκινά την αφήγησή του ο Στέφανος Δάνδολος, προκειμένου να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της ανήσυχης γυναίκας συγγραφέως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και της μεγαλοαστής κόρης, συζύγου και ερωμένης.

Ο Δάνδολος αντλεί στοιχεία από τα ημερολόγια και τις σημειώσεις της Δέλτα και ζωντανεύει την ζωή της συγγραφέως που έμελε να γίνει η ίδια μυθιστορηματική ηρωίδα ενός ανολοκλήρωτου έρωτα.

Του έρωτα που θα τη φέρνει σε σύγκρουση με το συζυγικό καθήκον, το οικογενειακό περιβάλλον και τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής της.

Μέσα από τα διλήμματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις της ηρωίδας, παρακολουθούμε και τις παλινδρομήσεις της Ελλάδας που προσπαθεί να βρει τον γεωγραφικό χώρο και την ταυτότητά της.

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που παραφράζει στον τίτλο του το «Παραμύθι χωρίς Ονομα», ίσως το πιο γνωστό βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως των παιδικών μας χρόνων.

Το βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα