back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ vs. Ζέεχοφερ: τα πιθανά σενάρια

Διαβάστε επίσης

„Όποιος υποτιμά τη Μέρκελ έχει ήδη χάσει“, είχε πει το 2005 ο Χορστ Ζέεχοφερ, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος με το πέρασμα των χρόνων το ξέχασε.

Αργά το βράδυ γνωστοποιήθηκε ότι τελικά είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί και από το αξίωμα του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών αλλά και από επικεφαλής του κόμματος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, καθώς δεν μπορούσε να επέλθει καμία συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Άνγκελα Μέρκελ. Λίγο αργότερα όμως η παραίτηση πήρε αναβολή, καθώς φαίνεται ότι οι σύντροφοί του τον έπεισαν να το σκεφτεί καλύτερα. Έτσι σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί μία τελευταία συνάντηση με την καγκελάριο προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Διαφορετικά, η παραίτηση αυτή τη φορά θα είναι οριστική.

Στις 19.00 αναμένονται ανακοινώσεις και από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών. Η επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο πέντε σημείων για το μεταναστευτικό, το οποίο σήμερα τίθεται προς διαβούλευση στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά σενάρια:

1. Ο Ζέεχοφερ δεν παραιτείται – η διαμάχη παραμένει

Εάν ο Ζέεχοφερ δεν παραιτηθεί αλλά συνεχίσει να προβάλει σθεναρή αντίσταση, η καγκελάριος ενδεχομένως να αναγκαστεί να σκληρύνει και τη δική της στάση και να τον αποπέμψει.

2. Ο Ζέεχοφερ αποχωρεί ως μάρτυρας, ο μεγάλος συνασπισμός παραμένει

Παραίτηση Ζέεχοφερ δεν συνεπάγεται αυτομάτως και κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού. Εάν ο Ζέεχοφερ αποφασίσει να υιοθετήσει το ρόλο του μάρτυρα, θα φροντίσει η παραίτησή του να είναι ζήτημα προσωπικό, να αποσυρθεί προκειμένου να σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό θα επιτευχθεί εάν με την αποχώρησή του οι Χριστιανοκοινωινιστές δεν αποσύρουν τα στελέχη τους από την κυβέρνηση.

Τέτοιου είδους διαθέσεις έχει επιδείξει ο Ζέεχοφερ και κατά το παρελθόν. Το 2004, σε μία διαμάχη που αφορούσε στο σύστημα υγείας είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικης Ένωσης στο μπούντεσταγκ. Ποιος ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας; Η Άνγκελα Μέρκελ.

Πιθανός διάδοχος του Ζέεχοφερ είναι ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

3. Ο Ζέεχοφερ παραιτείται, ο μεγάλος συνασπισμός καταρρέει

Στην περίπτωση που το CSU, το οποίο τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής λύσης που επιθυμούν Μέρκελ και SPD, δεν επιδείξει συμβιβαστική διάθεση και αποσύρει τους υπουργούς του, η Γερμανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει εάν ένα άλλο κόμμα προσφερόταν να συμμετάσχει. Ο συνήθης ύποπτος: οι Πράσινοι, οι οποίοι δεν έχουν αποσαφηνίσει τί στάση θα κρατήσουν.

4. Συμβιβασμός

Το σενάριο του συμβιβασμού δε θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε ομιλία του σήμερα ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε: “Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμό. Αυτό γίνεται άλλωστε στην πολιτική”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα