back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Plan C για το Βrexit – Συνάντηση τη Παρασκευή

Διαβάστε επίσης

Δύσκολα ξεκίνησε ο Ιούλιος για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Με την συνάντηση στη θερινή κατοικία της Πρωθυπουργού στο Τσέκερς για το Brexit την προσεχή Παρασκευή, η Τερέζα Μέι φαίνεται να είναι στοιχειωμένη από τα φαντάσματα διάσπασης του υπουργικού συμβουλίου, που έχουν διαλύσει κυβερνήσεις παλαιότερα στη Βρετανία.

Οι υπουργοί την Παρασκευή θα συναντηθούν για μια συζήτηση, που αφορά στις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ των «27» και ένα νέο σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας, ένα Plan C, μιας και το Plan A και Β δυσκολεύουν τους βουλευτές να συμφωνήσουν.

Με τις ελπίδες να εξασθενίσει μια συμφωνία κατόπιν παραγγελίας, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί καλούνται σε γενικές γραμμές να επιλέξουν μεταξύ στενής εταιρικής σχέσης τύπου Νορβηγίας και πολύ πιο χαλαρής εμπορικής συμφωνίας τύπου Καναδά.

Περισσότεροι από 30 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν υπογράψει επιστολή ζητώντας από την Τερέζα Μέι να γίνει “σκληρή” στις διαπραγματεύσεις, που αφορούν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις της εβδομάδας.

Επίσης, η επιστολή αποτελεί μοχλό πίεσης προς την πρωθυπουργό, και για τον λόγο, για τον οποία, η ίδια μέχρι στιγμής έχει φανεί απρόθυμη να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για το Brexit, λόγω εσωτερικών επιθέσεων στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τους όρους της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας.

Οι βουλευτές ζητούν από την κ. Μέι να επιδείξει κουράγιο και ηγετική ισχύ απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη θέληση και την απόφαση του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα του 2016. Επίσης, αναφέρουν τι δεν θα δεχθούν: για παράδειγμα, την όποια επέκταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, το να παραμείνει η χώρα στην τελωνειακή ένωση και οιαδήποτε συμφωνία που δεν θα εξασφαλίζει μία καλή εμπορική συμφωνία.

Καθώς απομένουν μόλις εννέα μήνες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέι δέχεται επίσης πιέσεις από τις Βρυξέλλες να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την Ε.Ε. καθώς και τρόπους που θα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε «σκληρά σύνορα» στην ιρλανδική νήσο.

Επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα