back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π.Καμμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθεί αν δεν ερωτηθεί ο λαός

Διαβάστε επίσης

Κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή με 180 ψήφους, διαφορετικά δημοψήφισμα ή εκλογές προέκρινε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ δεν θα κυρωθεί αν δεν ερωτηθεί ο λαός ή αν δεν υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

«Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή, αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Όταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε θα πρέπει να αλλάξουν στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να βρεθούν 180 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν, ενώ πρόσθεσε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί με 151 ψήφους «θα πάω στον ΠτΔ και θα πω ότι, αίρω την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές».

«Είναι κακή συμφωνία, θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε επίσης ότι θα παραστεί ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, κατά την οποία αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο καθεστώς του Βουκουρεστίου. «Δεν έχουν κανένα μέλλον τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν κυρωθεί η συμφωνία, και εγώ θα φροντίσω να μην κυρωθεί. Είναι κακή συμφωνία θα προσπαθήσω να τη μπλοκάρω», υπογράμμισε.

«Η συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ για είσοδο της πΓΔΜ στη συμμαχία αν πρώτα δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή, δηλαδή δημοψήφισμα, κύρωση από τη Βουλή της γείτονος και συνταγματικές αλλαγές. Δεν θα πήγαινα στο ΝΑΤΟ προκειμένου να παραβιάσω τη συμφωνία. Δεν θα ήμουν στη θέση του υπουργού Άμυνας», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου της χώρας», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».

Αναφορικά με τη χθεσινή απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο υπ. Άμυνας την απέδωσε στον χειρισμό μιας υπόθεσης του υπουργείου που απαιτούσε να έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, ωστόσο δεν θέλησε να πει δημοσίως ποια ήταν η υπόθεση.

Το θέμα της ΑΟΖ κλείνει και με την Αλβανία αλλά και με άλλες χώρες, είπε ακόμη ο υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν εν καιρώ από το ΥΠΕΞ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα