back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πέντε φορές υψηλότερο το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας

Διαβάστε επίσης

Πέντε φορές υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην χώρα μας, το οποίο αγγίζει το 73%, ενώ περισσότερες τις μισές προσλήψεις αφορούν σε ευέλικτη εργασία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι στην πλειονότητα τους είναι γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι άνεργοι αυτής της κατηγορίας παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 48 μηνών!

Σύμφωνα με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά το περασμένο έτος το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον 12 μήνες, αυξήθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα, όταν ο μέσος όρος των μακροχρόνια ανέργων στην ΕΕ των 28 χωρών – μελών, είναι μόλις 3,4%.

Το 2017, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% και το μέσο ποσοστό ανεργίας αποκλιμακώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 21,5%, αλλά παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αυξημένης απασχόλησης οφείλεται στην ευρεία χρήση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που αποτελούν το 55% των νέων προσλήψεων το 2017.

Οι συντάκτες της έκθεσης, διαπιστώνουν ότι ο τουρισμός, η μεταποίηση και κυρίως το εμπόριο, έχουν στηρίξει την απασχόληση κατά το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης το 2017 παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 9,8% του συνόλου των απασχολούμενων, από 9,9% που ήταν το 2016.

Αυξημένη συμμετοχή στο σύνολο των μερικώς απασχολούμενων παρατηρείται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών και στους κλάδους του χονδρικού – λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών τουρισμού, της γεωργίας και της εκπαίδευσης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα