back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η πύρρειος νίκη της Μέρκελ κατά την επίτευξη συμφωνίας με τον Ζεεχόφερ ώστε να αποφευχθεί κατάρρευση της κυβέρνησης της Γερμανίας λόγω του μεταναστευτικού είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Ελλάδα

“Ο Τσίπρας κερδίζει, το πρόβλημα του Μητσοτάκη” ο Florian Eder του Politico συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι μόνο έβαλε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας γραβάτα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια… εξασφάλισε επίσης μείωση του ΦΠΑ για κάποια ελληνικά νησιά. Αυτό, και επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, που του εξασφάλισε σεβασμό ακόμα και ευγνωμοσύνη από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δύσκολες στιγμές για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος παρά το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τα πολιτικά κέρδη του Τσίπρα… Και τελικά δεν είναι. “Δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει ποτέ σε νέο πρόγραμμα”: Είχα μια συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει ο Eder την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες. Για εκείνον παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του Ιουνίου θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο η κατάσταση “δεν φαίνεται να είναι τόσο καλή, όσο δηλαδή φαίνεται στο εξωτερικό”. “Κοιτάξτε, κάθε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από καμία συμφωνία. Η Ελλάδα βγαίνει σίγουρα από το πρόγραμμα. Αλλά είναι τουλάχιστον ειλικρινές να πει κανείς ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει εξαρχής”.

Η συμφωνία του Ιουνίου είναι ένα “ακόμα πρόγραμμα καμουφλαρισμένο” σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη. “Δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό ελευθερίας που είχε η Πορτογαλία και η Κύπρος”. Γιατί; “Είναι απλό”, είπε. “Οι αγορές και επίσης οι Ευρωπαίοι δανειστές βασικά δεν εμπιστεύονται ακόμα τη χώρα και πιστεύω ότι δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα. Αν η συμφωνία ήταν όντως τόσο καλή, γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν πιο θετικά; Κοιτάξτε τα spreads, δεν έχουν αλλάξει”.

Θα επιχειρήσει η ΝΔ να επαναδιαπραγματευθεί τους μεταμνημονιακούς όρους; “Αυτό που θα κάνω πρώτα θα είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας” είπε. “Αυτό που θέλω είναι να πείσω τους δανειστές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας επιβλήθηκαν, αλλά επειδή τις πιστεύουμε. Από τη στιγμή, που θα το κάνουμε αυτό θα υπάρξει χώρος στο μέλλον για συζητήσεις των δημοσιονομικών στόχων. Αλλά δεν θα είναι η πρώτη μου προτεραιρότητα.

Σε ό,τι αφορά το “Μακεδονικό ζήτημα” ο Μητσοτάκης επέκρινε δριμεία τη συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ για να δώσει τέλος σε μια πολυετή διαμάχη. “Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε μια λύση, αλλά μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία αναγνωρίζει Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Αυτό, ειλικρινά δεν είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού” είπε ο κ Μητσοτάκης.

“Δεν πρόκειται να πληρώσω το τίμημα αποσταθεροποίησης της χώρας μου για να έχουν σταθερότητα οι βόρειοι γείτονές μας. Δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα”. Επί της ουσίας ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να βοηθήσει τον Τσίπρα να περάσει με πλειοψηφία τη συμφωνία στη Βουλή. Αλλά αν η συμφωνία επικυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, τότε είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να την “σκίσει” αργότερα.

Στη Γερμανία

“Εύθραυστη εκεχειρία για την Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ” αναφέρει το Politico.

“Συμφωνία Μέρκελ με τον υπουργό της για έλεγχο στα σύνορα και πρόσφυγες” αναφέρει ο Guardian.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για το τέλος του αδιεξόδου και αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία “κέντρων τράνζιτ” στα σύνορα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπροωθήσεις.

Η Welt αναφέρει ότι το CDU της Μέρκελ και το CSU του Ζεεχόφερ ήταν “μεταξύ συμφωνίας και ανταρσίας” καθώς ο δεύτερος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι “δεν θα απολυθεί από μια καγκελάριο, που έγινε καγκελάριος εξαιτίας του”.

“Αποσοβήθηκε η κρίση – Παραμένει ο Ζεεχόφερ” αναφέρει η DW. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπ. Εσωτερικών και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χ. Ζέεχοφερ κατάφεραν τελικά να βρουν έναν κοινό παρονομαστή στη διαμάχη για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, καταφέρνοντας να αποτρέψουν την κατάρρευση της χριστιανικής ένωσης και κατ΄ επέκταση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Μετά από πολύ έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ CDU και CSU καταφέραμε να συμφωνήσουμε», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ζέεχοφερ στο Βερολίνο, μετά τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων που είχε προηγηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Με περισσή επιφύλαξη υποδέχθηκαν τον συμβιβασμό των κυβερνητικών εταίρων οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, σχολίασε η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν στη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα γερμανοαυστριακά σύνορα, για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Από εκεί οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στις αρμόδιες χώρες, δηλαδή στις πρώτες χώρες υποδοχής. «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και δύσκολες μέρες καταφέραμε να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό», σχολίασε η καγκελάριος Μέρκελ ενώ ο υπ. Εσωτερικών εκτίμησε ότι βρέθηκε μια «σαφής συμφωνία για τον τρόπο μελλοντικής αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας». Η συμφωνία, όπως επισήμανε, τού επιτρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακή ο Ζέεχοφερ είχε προαναγγείλει αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από το υπ. Εσωτερικών αλλά και την προεδρία της CSU. Για μια σημαντική μέρα για τη Γερμανία και τη χριστιανική ένωση CDU/CSU έκανε λόγο ο γγ. της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μπλούμε, επισημαίνοντας ότι μελλοντικά οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται άμεσα από τα σχεδιαζόμενα κέντρα τράνζιτ στις χώρες εκείνες της ΕΕ όπου έγινε η πρώτη καταγραφή τους, εφόσον βέβαια υπάρχει ανάλογη συμφωνία με τις συγκεκριμένες χώρες. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις σχεδιάζεται η σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Αυστρία. Ιδιαίτερα καυστικός και αρνητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας του SPD Κύνερτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα «έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά κλειστών κέντρων». Πράγματι, ήδη το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν απορρίψει κατηγορηματικά την προωθούμενη ήδη τότε από τη χριστιανική ένωση πρόταση δημιουργίας «κέντρων τράνζιτ». Τελευταία όμως το κόμμα ζήτησε να προβλέπονται συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας όχι μεγαλύτερης της μιας εβδομάδας για πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος.

Όπως έγραψε η Bild αυτό που συζητείται αφορά τη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στη Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται», παρότι η καγκελάριος φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή σε χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία. Οι ηγετικές ομάδες των δύο συντηρητικών κομμάτων της γερμανικής κυβέρνησης συνεδρίαζαν από το απόγευμα παρουσία της Μέρκελ, αλλά χωρίς τον υπουργό Εσωτερικών. Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, υποδεχόμενος στο γραφείο του την Ανγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Η καγκελάριος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών θα τερματιζόταν χθες το βράδυ, όπως κι έγινε. «Υπάρχει ισχυρή επιθυμία για επίλυση» είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Για ακροδεξιά: “Οι λαϊκιστές δειπνούν με τα χρήματα των φορολογούμενων για 401 ευρώ ο καθένας” αναφέρει η DW. Η πολιτική ομάδα των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλήθηκε να επιστρέψει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δαπάνησαν μέλη της για να γευτούν σαμπάνια, ακριβά δείπνα, καθώς και για δώρα. Την απόφαση έλαβαν ομόφωνα ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι και αντιπρόσωποί του στο Στρασβούργο, δήλωσε μια εκπρόσωπος του ΕΚ. Το 2016, η πολιτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία ανήκουν τόσο το αυστριακό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ) όσο και το γαλλικό πρώην Εθνικό Μέτωπο, δαπάνησε τα χρήματα αυτά για 234 φιάλες σαμπάνιας, δείπνα αξίας 400 ευρώ κατ’ άτομο και 110 χριστουγεννιάτικα δώρα αξίας 100 ευρώ έκαστο, ανέφερε επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του ΕΚ τον Μάρτιο (1). Συνολικά, η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού πρόβαλε ενστάσεις για δαπάνες της συγεκριμένης πολιτικής ομάδας που συνολικά ανήλθαν στο ποσό των 478.000 ευρώ το 2016, διευκρίνισε η εκπρόσωπος. Το 2017, η Επιτροπή ήγειρε ενστάσεις για δαπάνες ύψους άλλων 66.500 ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παγώσει προληπτικά 600.000 ευρώ από το ποσό που δικαιούται φέτος η ENF, πράγμα που ουσιαστικά σηματοδοτεί τη ρύθμιση της οφειλής.

Η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα δικαιούται ποσό 3,25 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, από το οποίο θα αφαιρεθεί το εν λόγω ποσό.

Στη Γαλλία

Η Figaro επικεντρώνεται σε μια εξάμηνη έρευνα που διαπίστωσε ότι η κατάσταση των υπηρεσιών ασφάλειας είναι “σε κρίση” λόγω της πίεσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος και της αύξησης της εγκληματικότητας.

Πολλές οι αναφορές στην “ιστορική” κατά τη Monde επικράτηση ενός κεντροαριστερού για την προεδρία του Μεξικού.

Στην Ισπανία: Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Pais αναφέρει ότι ο Τραμπ έστειλε επιστολή “υπενθύμισης” στον Ισπανό πρωθυπουργό, Σάντσεθ πως ο προκάτοχός του Μαριάννο Ραχόϊ είχε δεσμευθεί να αυξήσει τις δαπάνες προς το ΝΑΤΟ. Την ίδια επιστολή απέστειλε και σε άλλους τουλάχιστον 9 πρωθυπουργούς κρατών – μελών του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου του Ιουλίου με τις οποίες τους παροτρύνει να αυξήσουν τις δαπάνες κατά 2%.

H Mundo και η Vanguardia αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τους Καταλανούς φυλακισμένους ηγέτες στην Καταλονία με την Mundo να επικρίνει τον Σάντσεθ ότι με μια τέτοια κίνηση ενισχύει το κίνημα απόσχισης.

Στη Βρετανία: Λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής οι εφημερίδες επικεντρώνονται στην αυξανόμενη κρίση εντός του κόμματος των Συντηρητικών σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι Times επικαλούνται έναν αξιωματούχο των Τόρις που δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι “βαριά” και σημείωσε ότι η Μέι βρίσκεται υπό πίεση τόσο από την πτέρυγα εκείνων, που είναι υπερ του Brexit και εκείνων που είναι κατά.

H Telegraph έκανε λόγο για “σχίσμα” εντός του συμβουλίου και ανέφερε ότι η Μέι κατηγορείται επειδή συμπεριφέρεται στους υπουργούς λες και είναι “ηλίθιοι” και πως δεν τους έχει ενημερώσει για τίποτα ενόψει του υπουργικού.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα