back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ιστορικό 15ο Λύκειο της Κυψέλης μετατρέπεται σε γκαλερί

Διαβάστε επίσης

Ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας μετατρέπεται για πρώτη φορά σε γκαλερί. Το ιστορικό 15ο Λύκειο της Κυψέλης ανοίγει τις πόρτες του σε 21 Έλληνες εικαστικούς.

Το κτίριο-έμβλημα της παλιάς Κυψέλης, το 15ο Λύκειο, ένα μεγαλόπρεπο εκλεκτικιστικό οικοδόμημα του Μεσοπολέμου, άνοιξε από τις 26 Ιουνίου για το κοινό μέχρι στις 24 Ιουλίου ως χώρος στέγασης μιας πολύπτυχης εικαστικής έκθεσης.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 21 αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, προβάλλει την ιστορία και την αλλαγή της λειτουργίας του κτηρίου μέσα στα χρόνια της ύπαρξης του. Ιταλική σχολή, γερμανικό νοσοκομείο στην Κατοχή, νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας και τα τελευταία 40 χρόνια δημόσιο σχολείο. Οι άνθρωποι που το επισκέφτηκαν, μαθήτευσαν, νοσηλεύτηκαν, δούλεψαν σ’ αυτό έγραψαν την ιστορία της περιοχής.

Το κτίριο ζωντανεύει κάνοντας αναφορές στους ανθρώπους που πέρασαν από αυτό και ανακαλώντας μνήμες.

[su_slider source=”media: 8475,8476,8473,8478,8477″ width=”700″ height=”420″]

Η έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Είναι το πρότζεκτ του επιμελητή Κώστα Πράπογλου που με τίτλο «κέλυφος/η πολιτική της ύπαρξης» προχωράει την έρευνά του ενεργοποιώντας το αρχιτεκτονικό απόθεμα της Κυψέλης. «Η έκθεση πλέει ανάμεσα σε νοήματα αντιθετικών καταστάσεων», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Κώστας Πράπογλου, «δίνοντας έμφαση σε οξύμωρες εκφάνσεις όπως η ειρήνη και ο πόλεμος, η ευμάρεια και η στέρηση, η συναισθηματική ανάταση και η απόγνωση, η ανθρώπινη κινητικότητα και η μετανάστευση».Το κοινό καλείται να αντιληφθεί το κτίριο όχι ως σχολείο αλλά ως ένα δοχείο, όπου μνήμες, όνειρα και φωνές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος συγκρούονται».

Ο δρ. Κώστας Πράπογλου μέσα στο ιστορικό κτίριο

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να ιχνηλατήσουν «μια μυθολογία άμεσα εξαρτώμενης από τον τόπο».

Το εντυπωσιακό κτίριο στη συμβολή των οδών Κυψέλης 46 και Παξών έχει μια εντυπωσιακή ιστορία με εναλλαγές χρήσεων που εν προκειμένω εμπλουτίζουν το εννοιολογικό υλικό της έκθεσης.

Όταν χτίστηκε, πιθανώς στη δεκαετία του 1920, λειτούργησε αρχικά ως Ιταλική Σχολή Καλογραιών του Τάγματος του Αγίου Δομίνικου. Το σχολείο επιτάσσεται από τους Γερμανούς και το 1943 κλείνει. Το 1945 μετατρέπεται σε Γενικό Νοσοκομείο της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (251 ΓΝΑ από το 1970) και από το 1976 το κτίριο λειτουργεί ως σχολείο (αρχικά 21ο και 15ο Γυμνάσιο Αρρένων). Αυτή η διαστρωμάτωση είναι ένα παλίμψηστο που εμπνέει.

Η γνώση της τοπικής Ιστορίας είναι σημαντική για τους κατοίκους της περιοχής. Μέσα από το σχολείο, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές αλλά και στο ευρύ κοινό να γνωρίσουν στοιχεία της πολιτικής και της καθημερινότητας που αλλάζουν τις ζωές μας και τον ρου της Ιστορίας και όλα αυτά μέσα από το πλέγμα της σύγχρονης τέχνης.

[su_slider source=”media: 8478,8470,8473,8474,8472,8475″ width=”700″ height=”420″]

Ταυτόχρονα, το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία, γίνεται εξωστρεφές. Η εκπαίδευση γίνεται βιωματική. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης, πολλοί μαθητές συμμετείχαν εθελοντικά στις εργασίες, άλλοι πάλι έγιναν εθελοντές για την παρουσίαση της αφού η έκθεση ξεκινήσει. Όλοι βίωσαν το στήσιμο μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Τα οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι σημαντικά.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί Κατερίνα Αποστολίδου, Αικατερίνη Γεγησιάν, Κλειώ Γκιζελή, Απόλλωνας Γλύκας, Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Κονταράτος, Ελένη Λύρα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Γιώργος Χ. Παλαμάρης, Ρένα Παπασπύρου, Ανδρέας Σάββα, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Ράνια Σχορετσανίτη, Νίκος Τρανός, Παύλος Τσάκωνας, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Ευάγγελος Χατζής, Μαίρη Χρηστέα.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα