back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από την Σόφια στη Βιέννη: Αλλαγή σκυτάλης στο μεταναστευτικό με φόντο το Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

Η προεδρία της Ε.Ε περνά στην Αυστρία για το τρέχον εξάμηνο και η Βιέννη θα είναι το επίκεντρο των διαβουλεύσεων σε μια πλειάδα θεμάτων. Όλοι γνωρίζουν όμως ότι κυρίαρχο ζήτημα θα είναι το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί “ζέον” θέμα, ιδιαιτέρως για την Αυστρία μετά και τις αποφάσεις της κυβερνητικής συμμαχίας στην Γερμανία.

Από την Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ στον απολογισμό της Προεδρίας αφού αναφέρθηκε στα Βαλκάνια, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μετανάστευση, όπως και στην Σύνοδο της Βάρνας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

«Έχουμε μηδενικές μεταναστευτικές πιέσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να αναζητήσει πολιτικές λύσεις και με άλλες χώρες. Αναφέρθηκε στη βελτίωση του συστήματος  Σένγκεν, το συνοριακό κώδικα και τις θεωρήσεις και υπενθύμισε το σύνθημα ότι:  “ενωμένοι παραμένουμε ισχυροί” πριν παραχωρήσει την σκυτάλη στην Αυστριακή Προεδρία.

Ο λόγος στην Βιέννη

Την  ίδια στιγμή στην Αυστριακή πρωτεύουσα ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και με τον προερχόμενο από τους Ελευθέρους υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Τι αποσαφήνισε ; Ότι η Αυστρία δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της έπειτα από τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση “σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας”, τόνισε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι αναμένει τί θα πράξει η Γερμανία.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου Στράχε, ο οποίος διευκρίνισε πως “είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας”, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ υπογράμμισε πως “δεν θα επιτραπεί τίποτε από το οποίο προκύπτει ζημία για την Αυστρία”.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικαλέστηκε τις δηλώσεις της αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, η οποία χαρακτήρισε την συμφωνία Μέρκελ- Ζέεχοφερ, “ακάλυπτη επιταγή”.

Η Συμφωνία και οι “ζώνες τράνζιτ”

Ήδη από την επαύριο της Γερμανικής συμφωνίας διεφάνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Η συμφωνία στο Βερολίνο δημιούργησε προβληματισμό στη Βιέννη και παρατηρητές εκφράζουν φόβους για ντόμινο στα σύνορα κρατών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Στις «ζώνες τράνζιτ» στην Βαυαρία, θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

‘Οταν έγινε γνωστή η συμφωνία,  στην  Αυστρία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει» τα σύνορα της χώρας μετά τους περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών στη Γερμανία που ανακοίνωσε το Βερολίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επίλυση της ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Αν η συμφωνία εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, «θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που θα έχει για την Αυστρία και τον λαό της», εξηγεί η αυστριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Μάλιστα δηλώνει «έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει κυρίως τα νότια σύνορά μας» με την Ιταλία και τη Σλοβενία.

Μεταξύ των προτάσεων που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στον υπουργό των Εσωτερικών της, τον Χορστ Ζέεχοφερ, προβλέπεται η επαναπροώθηση στην Αυστρία των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία τους οποίους δεν δέχεται πίσω η πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Η Αυστρία έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμη να λάβει αντίστοιχα μέτρα και να σταματά τους αιτούντες άσυλο στα νότια σύνορά της, με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια κατάσταση ντόμινο στην Ευρώπη.

Στις προθέσεις που ανακοίνωσε η αυστριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε «προστασία των νοτίων συνόρων της», απάντησε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι. Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε:

«Η τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδος υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια. Αν το πνεύμα είναι αυτό, θα πρέπει να μπούμε σε μια φάση συνεργασίας. Αλλά η αυστριακή απόφαση για κλείσιμο του Μπρένερ θα έβαινε κατά του πνεύματος αυτού, και κατά συνέπεια, όποιος της εφαρμόσει, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη».

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος υπογράμμισε:

«Η Αυστρία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα; Για εμάς θα ήταν επωφελές. Είναι περισσότεροι εκείνοι που επιστρέφουν στην Ιταλία από εκείνους που πάνε στην Αυστρία. Είμαι έτοιμος από αύριο να συναινέσω στους ελέγχους στο Μπρένερ, διότι η Ιταλία μπορεί μόνον να κερδίσει από κάτι τέτοιο».

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπή με αντικείμενο την συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για την πολιτική ασύλου.  Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη.
Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα οποία κατέληξαν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, βρίσκουν αντίθετα πολλά από τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τα οποία τα περιγράφουν ως ένα «είδος φυλακής». Η αρχηγός πάντως του κόμματος Αντρέα Νάλες δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι εταίροι βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια συμφωνία.

«Όλα είναι ακόμη ρευστά και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη για να συγκεκριμενοποιήσουμε το σχέδιο», δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αρκεί απλώς μια πολιτική συμφωνία.

Ο Ορμπάν στο Βερολίνο

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ στην Καγκελαρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild δηλώνει ότι μετά την συνεννόηση των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, είναι πρόθυμος να συνάψει μια διμερή συμφωνία με την Γερμανία, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Η σειρά των πραγμάτων μπορεί μόνο να είναι: διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, κατόπιν μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας και στο τέλος -και μόνο όταν η γερμανική θέση θα έχει αποσαφηνιστεί- διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Όρμπαν και πρόσθεσε ότι η ουγγρική θέση είναι γνωστή ήδη από το 2015 και τώρα πια είναι και ευρωπαϊκή θέση και προσβλέπει σε προστασία των εξωτερικών συνόρων και κέντρα προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακρόν στην Αφρική

Η προσπάθεια για συνεργασία με χώρες προέλευσης μεταναστών συνεχίζεται , όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί και στην Σύνοδο Κορυφής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πραγματοποιεί επίσκεψη σε χώρες της Αφρικής. Στην Νιγηρία έτυχε θερμής υπόδοχής στο πλαίσιο της συνάντησης του , στην Αμπούτζα με τον πρόεδρο της χώρας Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Γ.Απ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα