back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευ. Βενιζέλος στον Αθήνα 9.84: Κινδυνεύουμε να δούμε την πΓΔΜ να καθίσταται μέλος του ΝΑΤΟ και εμείς να μην έχουμε κυρώσει την συμφωνία

Διαβάστε επίσης

«Ακόμα κι αν δεν κυρωθεί ποτέ αυτή η σύμβαση που υπογράψαμε και που παράγει σοβαρά έννομα αποτελέσματα, επειδή θα μείνει σε ισχύ η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 με το άρθρο 11, κινδυνεύουμε να δούμε τη γειτονική μας χώρα να καθίσταται μέλος του ΝΑΤΟ και εμείς να μην έχουμε κυρώσει την συμφωνία», τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της επίμαχης συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ ο κ. Βενιζέλος εξήγησε:  «Η συμφωνία αυτή δεν αφορά το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος που προβλέπει ότι με 180 ψήφους κυρώνονται εκείνες οι διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες μεταφέρονται κατα το Σύνταγμα αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών οργανισμών. Αυτό συμβαίνει με την ΕΕ, με την Ευρωζώνη, με τον ΟΗΕ όχι με το πως διευθετούμε το ζήτημα του ονόματος και την χρήση του με την γειτονική μας χώρα. Δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151, που σημαίνει πλειοψηφία του απόλυτου αριθμού των βουλευτών. Αυτό προβλέπεται όταν έχουμε διεθνή σύμβαση που συνιστά περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Εδώ δεν έχουμε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Η πλειοψηφία που απαιτείται για να κυρωθεί μια τέτοια σύμβαση, όσο σοβαρή και να είναι, είναι η γενική πλειοψηφία που ισχύει, δηλαδή η πλειοψηφία των παρόντων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Ο Καμμένος γελοιοποιεί τα πάντα, το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ένα εθνικό θέμα όπως είναι το ζήτημα των σχέσεων μας με τα Σκόπια και βεβαίως γελοιοποιεί και τον ρόλο του» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο σχολιασμός του κ. Βενιζέλου στην χθεσινή τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Πιέρ Μοσκοβισί στο ελληνικό κοινοβούλιο, ότι τα μνημόνια τελείωσαν. «Αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά ο κ. Μοσκοβισί και η Επιτροπή ως όργανου από τον κ. Γιούνκερ, είναι αν η Επιτροπή έχει μέσα στις αρμοδιότητες της την ενθέρρρυνση και την τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνολαϊκισμού στα κράτη μέλη. Ή αν αποστολή της είναι να ανακόπτει αυτά τα φαινόμενα».

Συνέχισε ακόμα πιο καυστικά αναφέροντας: «Μπορεί να πει ο κ. Μοσκοβισί ότι πρέπει να γιορτάσω την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο ευρωπαϊκό κατεστημένο με την ταπεινοτικότερη δυνατή μορρφή. Και ας τον διευκολύνουμε, ας πούμε ότι υπάρχει αφήγημα καθαρής εξόδου το οποίο είναι ψευδές, ή ας τον διευκολύνουμε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην φορτωθεί η παρούσα κυβέρνηση την περικοπή των συντάξεων που ψήφισε στην Βουλή, και η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύτικε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Απολύτως απαράδεκτο από ευρωπαϊκή άποψη γιατί ενθερρύνει τη συνέχιση των ψεμμάτων, των ασαφειών και των κινδύνων του λαϊκισμού» κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα