back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Και ο κλήρος έπεσε στους Σοσιαλδημοκράτες …

Διαβάστε επίσης

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές μπορεί να ήρθαν σε συμβιβασμό μετά από εβδομάδες έντασης στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, τώρα όμως είναι η ώρα των Σοσιαλδημοκρατών.

Μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης της Επιτροπής Συνασπισμού, από την οποία δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα, η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής του SPD, δήλωσε:

“’Eχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Γι’ αυτό θα ξανασυναντηθούμε το βράδυ της Πέμπτης”. “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να συγκεκριμενοποιήσουμε τις λεπτομέρειες”, διευκρίνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

To SPD δεν θέλει κέντρα κλειστού τύπου

Η επιφυλακτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε την πρόταση του Ζέεχοφερ για δημιουργία κέντρων-τράνζιτ στα βαυαροαυστριακά σύνορα, στα οποία θα εξετάζονται με ταχεία διαδικασία οι αιτήσεις ασύλου. Αιτούντες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη-μέλη θα επιστρέφουν άμεσα σε αυτά. Το SPD ωστόσο απορρίπτει από το 2015, όταν ξέσπασε η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου. Και στο πρόγραμμα πέντε σημείων για την μεταναστευτική πολιτική που παρουσίασε τη Δευτέρα το SPD καθίσταται σαφές ότι το κόμμα τάσσεται εναντίον της δημιουργίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους τα κέντρα δεν περιλαμβάνονται ούτε στην κυβερνητική συμφωνία.

Η νεολαία κατηγορηματική

O Κένιβ Κίνερτ, επικεφαλής των Jusos, της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών και από τους δριμύτερους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού, τόνισε: “Το SPD έχει αποκλείσει κατηγορηματικά την δημιουργία κλειστών στρατοπέδων, παντού: στη Βόρεια Αφρική, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ή επί γερμανικού εδάφους”.

Έντονη κριτική άσκησε στον Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, ο πρώην ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας ότι κρατά την γερμανική κυβέρνηση όμηρο και ότι εκβιάζει την Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας: “Εάν ήμουν στη θέση της, θα τον είχα αποπέμψει προ πολλού”.

Το αδιέξοδο των Σοσιαλδημοκρατών

Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Εάν αποδεχθούν τη συμφωνία των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης ως έχει, θα έχουν υπαναχωρήσει από μία πολύ βασική τους θέση. Εάν επιλέξουν τον δρόμο της ρήξης, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σενάριο που θα ήταν καταστροφικό πρωτίστως για τους ίδιους, που δημοσκοπικά κινούνται στο 17-18%, αλλά και για τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης που σημειώνουν επίσης δημοσκοπική κάμψη. Η μόνη κερδισμένη θα ήταν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Υπάρχει ελπίδα;

Η μόνη ελπίδα των Σοσιαλδημοκρατών στην παρούσα φάση θα ήταν να καταφέρουν να πετύχουν έναν νέο συμβιβασμό τις επόμενες ημέρες. Η λογική είναι ότι εφόσον τροποποιήθηκε μία φορά η κυβερνητική συμφωνία θα μπορούσε να τροποποιηθεί εκ νέου, μετατοπιζόμενη προς την κατεύθυνση του SPD. Πόσο εύκολο θα είναι όμως για τον Ζέεχοφερ μετά από τη μεγάλη του επιτυχία να κάνει πίσω;

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα