back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΝΔ: Σκληρή κριτική σε Τσίπρα – Καμμένο για Μακεδονικό – Αιχμές και κατά… Μοσκοβισί για οικονομία

Διαβάστε επίσης

Ως επιβεβαίωση της θέσης της ΝΔ ότι «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καταρρέει» αντιμετωπίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τις χθεσινές εμφανίσεις του Π. Καμμένου και υποστηρίζουν ότι «όποιος άκουσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε ομηρία και ότι κυβερνά πλέον υπό προθεσμία».

«Δεν έχει προηγούμενο ο συναρχηγός μιας κυβέρνησης να προαναγγείλει ότι θα την ρίξει αν έρθει στη Βουλή μια συμφωνία με την οποία τάχα διαφωνεί και ο αποδέκτης αυτής της απειλής να προσποιείται ότι δεν το άκουσε», υποστηρίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό στη ΝΔ επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές συνιστούν μοναδική διέξοδο και «όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο καλύτερο για την χώρα».

Αμετακίνητη η ΝΔ

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έρθει η συμφωνία με 180 ψήφους, η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τζανακόπουλος το απέκλεισαν «επικαλούμενοι το Σύνταγμα που προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία μόνον σε περίπτωση παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε διεθνείς οργανισμούς». Σημειώνουν ωστόσο ότι «ακόμη και αν στην κυβέρνηση έχουν αλλάξει γνώμη στην απόγνωσή τους, για να κάνουν το χατίρι του κ. Καμμένου, η ΝΔ παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στη θέση της ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ούτε σε αυτήν ούτε στην επόμενη Βουλή. ”Είτε με 151 βουλευτές τη φέρουν, είτε με 180 είτε και με… 300 αν το αποφασίσουν”», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Οικονομία και Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα, στο πεδίο της οικονομίας- που αποτελεί και το βασικό αντικείμενο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που αναμένεται την Πέμπτη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή- αίσθηση έχει προκαλέσει η αυστηρή στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στον Πιερ Μοσκοβισί με αφορμή την δήλωση του επιτρόπου ότι τα μνημόνια τελείωσαν.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση γνωστοποίησε ότι ο κ. Μητσοτάκης «συνέστησε» στον Ευρωπαίο επίτροπο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες, «να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες».
Η αντίδραση της Πειραιώς οφείλεται στο γεγονός ότι η τοποθέτηση Μοσκοβισί έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της ΝΔ ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, αφού- όπως λένε στην Πειραιώς- «ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα–Καμμένου το 2015 και πλέον η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο Μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει μέτρα 5,1 δις ευρώ».
Στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι ο κ. Μοσκοβισι «υιοθετεί με ανεπίτρεπτο τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα της τάχα καθαρής εξόδου».

Μεϊμαράκης: Αναγνώριση Μοσκοβισί της στάσης της ΝΔ το 2015

Πηγές της ΝΔ διευκρινίζουν εξάλλου σε σχέση με την αντίδραση του κόμματος στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε τη στάση του Ευρωπαίου επιτρόπου «επειδή αν υπάρχει περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο η κυβέρνηση, όσο κυρίως οι θεσμοί οφείλουν να το πουν αμέσως».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα άλλο τμήμα των δηλώσεων Μοσκοβισί που αφορούσε στην αναγνώριση, από πλευράς επιτρόπου, της συμβολής της ΝΔ όταν επί ηγεσίας του κ. Μεϊμαράκη στήριξε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, το πρόγραμμα, το καλοκαίρι του 2015.

Σε διαφορετικό κλίμα από αυτό που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να προβάλλει με ανάρτησή του, ως θετικό στοιχείο, την «αναγνώριση από τον κ. Μοσκοβισί της εθνικής μας στάσης το 2015», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος όσα είχε πει νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος στη Βουλή: «Είναι ένα συλλογικό προϊόν εργασίας … είναι ο κ. Μεϊμαράκης παρών, και αν το δικό σας κόμμα δεν ήταν εκεί το καλοκαίρι του 2015 για να ψηφίσει, για να στηρίξει, δεν θα ήμασταν σήμερα στο καλό σημείο».

Περιοδεία Κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔημοκρατίας, πραγματοποιεί την Τετάρτη περιοδεία σε Λευκάδα και Πάτρα. Το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα της Πάτρας, ενώ στις 8:30 μ.μ. θα μιλήσει στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Δυτική Ελλάδα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα