back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε τουριστικό θέρετρο μετατρέπει η Airbnb την Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Ευχή και κατάρα έχει γίνει για την Αθήνα η Airbnb καθώς από την μια έχει δώσει ζωή στα παρατημένα ακίνητα της πρωτεύουσας αλλά από την άλλη περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την μόνιμη κατοικία κάτι που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να μπορέσει να αναβαθμιστεί μετά από τόσα χρόνια υποβάθμιση.

Σήμερα η Αθήνα αποτελεί σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων Airbnb έναν από τους πιο δημοφιλής περιορισμούς ανά τον κόσμο.

Κουκάκι

Το Κουκάκι έγινε γίνει η 3η σε προτίμηση γειτονιά της Ελλάδας βάσει της ζήτησης μέσα από την Airbnb γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν να τα νοικιάζουν σε τουρίστες με ημερήσιο τίμημα, που τους αποφέρει πολύ σημαντικότερα κέρδη από ότι με τον μήνα και σε τιμές κρίσης.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 70 τ.μ. στο Κουκάκι θα μπορούσε να εισπράττει μέχρι και 600 ευρώ το μήνα ενοίκιο, ενώ τώρα μπορεί μέσω της Airbnb τα λεφτά αυτά τα εξοικονομεί, με την ίδια φορολόγηση, μέσα σε δέκα μέρες. Στην παγκόσμια προτίμηση για την Ελλάδα μετά το Κουκάκι ακολουθούν τα Πετράλωνα στην 5η θέση και μετά τα Εξάρχεια.

Οι τουρίστες δείχνουν να προτιμούν την Αθήνα για να κάνουν τις διακοπές τους ή να αποτελεί το ορμητήριο του για εξορμήσεις στα γύρω νησιά.

Η Αθήνα πέρυσι δέχθηκε 5.000.00 τουρίστες και όπως δείχνουν τα δεδομένα ο αριθμός τους φέτος θα είναι αυξημένος σπάζοντας τον περσινό ρεκόρ.

Τουρίστες στην Ακρόπολη

Ωστόσο όμως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης όσο αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών τόσο πιο δύσκολη γίνεται η εύρεση κατοικίας στις περιοχές πέριξ του κέντρου της Αθήνας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ιδιωτική πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων Airbnb ενδέχεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο… εχθρό απέναντι στην πολιτική του δήμου που με διάφορες πολιτικές προσπαθεί να ενισχύσει την κατοικία σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Η αστυφιλία

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα την δεκαετία του 80’ αριθμούσε περίπου 2 εκατ. κατοίκους. Ωστόσο από την αρχή της δεκαετίας του 90’ όταν η Αθήνα άρχισε να χάνει την αίγλη της με την απίστευτη τσιμεντοποίηση των πάντων περίπου 80.000 Αθηναίοι κάθε χρόνο μετακόμιζαν κυρίως στα βόρεια προάστια που γνώριζαν τότε τεράστια οικιστική και οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής προς τους κατοίκους τους.

Αποτέλεσμα σήμερα η Αθήνα να έχει πληθυσμό που μετά βίας «αγγίζει» τους 800.000 και μέσα σε αυτούς πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αλλοδαποί που μένουν νόμιμα εδώ και δεκαετίες στη πρωτεύουσα.

Εξάρχεια

«Στο Άμστερνταμ, που είναι μια πόλη περίπου 700.000 κατοίκων και έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την Αθήνα, η Δημοτική Αρχή έχει απαγορεύσει τη δραστηριότητα της Airbnb στο ιστορικό και εμπορικό της κέντρο. Ο στόχος του Δήμου του Άμστερνταμ με την απόφασή του αυτή ήταν να επιστρέψει η μόνιμη κατοικία στην περιοχή, καθώς είχε αρχίσει να γεμίζει από τουρίστες εις βάρος των κατοίκων», δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης, τονίζοντας ότι τέτοια θέματα θα απασχολήσουν σύντομα τον Δήμο Αθηναίων, που επιδιώκει την επιστροφή της κατοικίας.

Ειδικά για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει ανακοινώσει ότι μέσα στον Ιούλιο θα γίνει συνέδριο όπου θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση πριν το ζήτημα πάρει διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμίνης επιζητά μια μικτή λύση στη σχέση τουρισμός και κατοικία, καθώς γνωρίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί πηγή εσόδων για την πόλη και θέσεις εργασίας, ενώ εμποδίσει την ερήμωση και την εξάπλωση της εγκληματικότητας και την υποβάθμιση.

Στο συνέδριο αυτό θα κληθούν δήμαρχοι από όλο τον κόσμο που έχουν αντιμετωπίσει την Airbnb όπως το Άμστερνταμ αλλά και άλλοι που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα η οποία βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι σχετικά με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να αναβαθμιστεί ως πόλη αυξάνοντας τους μόνιμους κατοίκους της.

Επιπλέον θα κληθεί και η Airbnb για να καταθέσει τις απόψεις της πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί αλλά και τις λύσεις που δίνει πάνω στα προβλήματα ερήμωσης και εγκατάλειψης περιοχών.

Να σημειωθεί ότι με την Airbnb τα …έχουν βάλει και οι ξενοδόχοι οι οποίοι όμως δεν στρέφονται κατά της εταιρίας αλλά κατά των ιδιοκτήτων των ακινήτων ζητώντας αυτά να δηλωθούν ως τουριστικά καταλύματα γεγονός που επιφέρει μεγαλύτερη φορολογία, ως επαγγελματικά ακίνητα, και έξοδα συντήρησης στους ιδιοκτήτες τους.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα