back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνολικά 8.500 πλειστηριασμοί το τελευταίο 4μηνο

Διαβάστε επίσης

Στους τέσσερις μήνες που λειτουργεί με συστηματικό ρυθμό η πλατφόρμα των πλειστηριασμών, έχουν αναρτηθεί συνολικά 8.500 πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 60% των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται επιτυχώς, το 30% αναβάλλεται λόγω ρύθμισης και μόνο το 10% ματαιώνεται.

Από τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται, μόνο τα μισά ακίνητα «αλλάζουν χέρια», αφού για τα υπόλοιπα δεν εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ίδιες τις τράπεζες που τα εκπληστηριάζουν (80-87%). Αυτό σημαίνει, ότι από το σύνολο των ακινήτων που αναρτώνται στην πλατφόρμα, τα μισά καταλήγουν στο ενεργητικό των τραπεζών.

Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, τουλάχιστον για ένα διάστημα, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καλλιεργήσουν μια γόνιμη αγορά ακινήτων, χωρίς να επέλθει «σοκ» στις τιμές λόγω υπερβολικής προσφοράς. Αυτό το αναγνωρίζει και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας μεν ότι «οι τράπεζες δεν είναι εταιρείες real estate», αλλά είναι λογικό να προσπαθούν τα ιδρύματα να στηρίξουν την αγορά ακινήτων στο ξεκίνημά της στην Ελλάδα.

Έως το τέλος του έτους, έχουν προγραμματιστεί 5.648 πλειστηριασμοί, αν και τα στοιχεία αυτά αλλάζουν καθώς νέα ακίνητα προστίθενται από τις τράπεζες. «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς καθώς ο ψυχολογικός παράγοντας έχει αποδειχθεί καταληπτικός στο “πρασίνισμα” ενός μεγάλου μέρους μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στα χέρια κακοπληρωτών το 50% των δανείων

Την ίδια ώρα το ποσοστό των κόκκινων δανείων που βρίσκεται στα χέρια κακοπληρωτών είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη , στους τέσσερις μήνες λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαπιστώθηκε ότι οι μισοί περίπου από τους κόκκινους οφειλέτες σκοπίμως δεν πλήρωναν το δάνειό τους, αντί για 30% που υπολόγιζαν αρχικά οι τράπεζες.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου, όμως, τα πράγματα ξεκαθάρισαν, καθώς οφειλέτες παντελώς εξαφανισμένοι πήγαν στο γκισέ της τράπεζας καταθέτοντας μετρητά για να σώσουν το ακίνητό τους. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν βγάλει στο «σφυρί» κυρίως εμπορικά ακίνητα και διαμερίσματα ή βίλες μεγάλης εμπορικής αξίας.

Μάλιστα , δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίστηκαν οφειλέτες και με εμβάσματα του εξωτερικού, ενώ μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων επιτυγχάνεται και με μετρητά από το «στρώμα».

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα