back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα παγκόσμιο μανιφέστο για την οδική ασφάλεια παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη Τύπου για τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #3500LIVES της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους 243 Οργανισμούς-Μέλη της σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Βασιλίσσης Αμαλίας 8, Σύνταγμα).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η διεθνής εκστρατεία, στην οποία συμμετέχουν παγκοσμίως αναγνωρισμένοι αθλητές, καλλιτέχνες, οδηγοί της Formula 1, πολιτικοί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν το μήνυμα της Οδικής Ασφάλειας. Δεκατρείς προσωπικότητες ενώνουν τη φωνή τους για την παγκόσμια εκστρατεία αφισοκόλλησης, που υπενθυμίζει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται καθημερινά στο δρόμο σε όλο τον κόσμο, θα διεξαχθεί σε περισσότερες από 50 χώρες.

Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 3.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο. Οι περισσότεροι είναι νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και δημιουργεί σοβαρό ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Με την εκστρατεία, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου περιγράφει μια σειρά από κανόνες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση και τελική εξάλειψη των θανατηφόρων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, καλεί το κοινό να υπογράψει το Μανιφέστο, το οποίο προτρέπει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό το φλέγον ζήτημα, προάγοντας αποτελεσματική νομοθεσία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένας πρεσβευτής μεταφέρει το κάθε μήνυμα: ο τραγουδιστής Φάρελ Ουίλιαμς, ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής Αντουάν Γκριζμάν, ο πρωταθλητής του τένις Ράφα Ναδάλ, οι πιλότοι της Formula 1 Νίκο Ρόσμπεργκ, Φερνάντο Αλόνσο και Φελίπε Μάσα και του motoGP Μαρκ Μάρκεθ, οι αστέρες του αθλητισμού Γιόχαν Μπλέικ και Χαϊλέ Γκρεμπεσελασιέ, η παραολυμπιονίκης Βανέσα Λόου, η ηθοποιός και παραγωγός Μισέλ Γέο και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό αναφέρουν τους “χρυσούς κανόνες” της ασφαλούς οδήγησης μέσα από ένα βίντεο του Γάλλου σκηνοθέτη, Λικ Μπεσόν.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε και η ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία, με τους Έλληνες Πρεσβευτές να αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις δικές τους εμπειρίες από τροχαία συμβάντα και να παροτρύνουν τους οδηγούς να ακολουθήσουν μερικούς απλούς κανόνες για να είναι ασφαλείς και να μη θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και τις ζωές των άλλων.

Η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, ανέφερε ότι η ελληνική καμπάνια προσαρμόστηκε στο εγχώριο περιβάλλον πριν δώσει τον λόγο στους πρεσβευτές της καμπάνιας.

Η Δήμητρα Κοροκίδα, χάλκινη Παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία, αναφέρθηκε στο ατύχημα που την κατέστησε παραπληγική από το στήθος και κάτω. Η αφήγησή της είναι συγκλονιστική: “Ένιωθα πως βρισκόμουν στην καλύτερη στιγμή της ζωής μου. Ξαφνικά είδα ένα σκοτάδι και μετά ένα φως. Ήξερα το σώμα μου, ήξερα ότι έχω μείνει ανάπηρη και το είπα μάλιστα στον τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ. Έδωσα τότε μια υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα βοηθάω όσο μπορώ να μην έρθουν άλλα παιδιά σε αυτή τη θέση”.

Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος και πρέσβειρα της ελληνικής καμπάνιας, κατέθεσε ´την εμπειρία της από ένα παρολίγον μοιραίο ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό της πριν από μερικά χρόνια. “Όταν το έχεις ζήσει και αντιλαμβάνεσαι ότι με τη ζώνη δένεσαι με τη ζωή, μπορείς να επιστρέψεις υγιής στην οικογένειά σου”, είπε.

Ο Θωμάς Φώτης, μηχανολόγος-αεροναυπηγός και πρωταθλητής καρτ, ήταν συμφοιτητής του Πάνου Μυλωνά στο Πανεπιστήμιο Πατρών. “Παρότι δεν είχα κάποιο ατύχημα, θέλω να δείξω πόσο σημαντική είναι η οδική ασφάλεια όχι μόνο για εμάς, αλλά και τους γύρω μας”.

Η Μαρίνα Πεππέ, εκπρόσωπος του ΓΓ του Υπουργείου Μεταφορών, κατονόμασε δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στα τροχαία: τις οδηγικές υποδομές και την οδηγική συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι στο νέο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ο αριθμός των ατυχημάτων εμφανίζεται μειωμένος.

Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, εκπρόσωπος του ΓΓ Δημόσιας Τάξης, αναφέρθηκε στην πρόληψη μέσω της αστυνόμευσης, τη συνεργασία με το Ινστιτούτο “Πάνος Μυλωνάς” στην ενημέρωση των οδηγών, αλλά και στην αισθητή μείωση στον αριθμό των νεκρών και βαριά τραυματισμένων από τροχαία δυστυχήματα το 2017 και το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, μίλησε για το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν οι τουρίστες στη χώρα μας και το οποίο αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα